Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Tinctura de rozmarin reglează hipotensiunea arterială
Dragoş B., 30 de ani, Suceava: „Vin cu rugămintea de a publica, în pagina de sănătate a ziarului, câteva remedii naturiste pentru persoanele care au tensiunea scăzută. Vă mulţumesc.“
Prof. Constantin Milică: Pentru menţinerea bolii sub control sunt eficiente infuziile sau tincturile din câteva plante medicinale: - tinctura de rozmarin, considerată drept etalon în tratamentul hipotensiunii ortostatice şi a sclerozei cerebrale, se prepară din 10 g de frunze macerate timp de 8-10 zile în 100 ml de alcool de 70 de grade şi se consumă câte 10-20 de picături, de 2-3 ori pe zi, timp de o lună. Se poate folosi şi vinul de rozmarin (3-5 linguri de frunze la un litru de vin alb, macerate timp de 5-6 zile), din care se consumă câte un păhărel zilnic; - macerat din vâsc alb, preparat dintr-o linguriţă de frunze în 250 ml de apă rece, ţinut timp de 12 ore. Cura durează 5-6 săptămâni pe an, consumând câte 3 căni pe zi, două pe zi în următoarele două săptămâni şi o cană pe zi în ultima săptămână; - decoct dintr-o linguriţă de flori şi frunze de păducel în 250 ml de apă rece; se fierbe 3-5 minute, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau 12 căni, înainte de mese; - infuzie: din amestec format din câte 30 g de: coada-şoricelului (herba), rozmarin (frunze) şi păducel (flori). Peste trei linguriţe din acest amestec se toarnă trei căni de apă clocotită şi se lasă să infuzeze, acoperit, timp de 5-10 minute. Separat se face un macerat la rece din vâsc alb (trei linguriţe de frunze timp de 8 ore în 750 ml apă rece), care se amestecă cu infuzia caldă a celorlalte plante, se strecoară şi se beau 3 ceşti de ceai cald în cursul zilei; - infuzie: din amestec, în părţi egale, de rozmarin (frunze), roiniţă (frunze), salvie (frunze), ciuboţica-cucului (herba), traista-ciobanului (herba) şi armurariu (fructe măcinate). Din amestec se ia câte o lingură la 200 ml de apă clocotită, se infuzează acoperit timp de 10 minute, se strecoară şi se beau câte două căni în fiecare zi, într-o cură de două-trei săptămâni; - vin tonifiant pentru inimă: dintr-un litru de must (roşu sau alb), 200 g pătrunjel frunze tocate mărunt şi 50 ml de oţet de mere; se fierbe 10 minute, se adaugă 200 g de miere de salcâm şi se fierbe din nou 5 minute. Se răceşte în vas acoperit, se strecoară şi se păstrează la rece în sticle brune, bine închise. Se consumă câte două linguri pe zi, iar în caz de crize se iau câte două linguri odată. Vinul tonic este indicat şi în cardiopatiile ischemice, insuficienţă cardiacă şi nevroze cardiace; - decoct: din două cepe mici cu coajă şi 100 g de zahăr într-un litru de apă rece; se răceşte în vas acoperit, se strecoară şi se bea întreaga cantitate într-o zi, în stare rece, prin înghiţituri rare.