Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Vinul tonic din flori de salcâm ajută organismele anemiate
Constantin R., jud. Vrancea: „De curând am fost la doctorul de familie, pentru că mă simţeam slăbit. Mi s-a spus că am organismul anemiat din cauza trecerii de la iarnă la primăvară. Aş dori câteva recomandări de tratament de la prof. Milică. Vă mulţumesc.“
Prof. Constantin Milică: Tratamentele fitoterapeutice au la bază foarte multe măsuri eficiente de învingere a anemiei folosind ceaiuri, tincturi, macerate în vin, melite şi băi de plante. Majoritatea specialiştilor admit efectele benefice ale curelor de primăvară cu infuzii de urzică vie şi cu tije de păpădie (6 tije pe zi), pe o durată de 6-8 săptămâni. De asemenea, se recomandă o cură de 2-3 săptămâni cu grâu germinat, fulgi de ovăz în lapte sau suc de orz verde. În zone montane se consumă fructe mature de ienupăr. Ţinând seama de conţinutul ridicat în fier şi clorofilă, frunzele de urzică sunt cel mai mult recomandate sub formă de infuzie (2 linguriţe frunze uscate la 250 ml apă fiartă); după infuzare timp de 10 minute se beau, zilnic, câte 2-3 ceaiuri calde, într-o cură de 6-8 săptămâni, având efecte vitaminizante (A, C, B12, K), tonifiante, hipoglicemiante şi galactogoge. Bune rezultate dau şi infuziile de creţişoară, coada-şoricelului, roiniţă, coada-calului, cimbrişor, obligeană, troscot, ţintaură, pir, turiţă mare, arnică, teci de fasole, măceşe uscate, frunze de afin, flori de ciuboţica-cucului, muguri de brad. La intervale de două zile se bea câte un ceai din fructe de coriandru, anason şi chimion care favorizează digestia şi apetitul, prin producerea sucurilor gastro-intestinale. Ceaiurile se beau separat sau în amestec pentru acţiuni remineralizante, vitaminizante, diuretice, antitoxice, antimicrobiene, aperitive, tonifiante şi de stimulare a creşterii. La fiecare cană de ceai se adaugă câte o linguriţă de bitter suedez. Alte reţete au la bază prelucrări cu alcool, vin sau miere de albine: - vin tonic din 6 linguri flori de salcâm sau de roiniţă la 1 litru vin roşu fierbinte care se macerează 1-2 zile, se strecoară şi se bea câte un păhărel (50 ml) înainte de cele 3 mese principale; - vin tonic din 300 g urzică vie puse într-o sticlă cu 500 ml vin roşu; după o macerare de 24 ore, se strecoară şi se bea câte un păhărel dimineaţa, pe nemâncate şi seara înainte de culcare. Observaţii: vinurile tonice se dau numai la adulţii anemici; - tinctură din amestec, în părţi egale, cu frunze de urzică, pelin, tuia şi curpen de pădure, herba de coada-calului, rădăcini de roibă şi flori de şofran; se iau 50 g amestec în 500 ml alcool 400, se macerează 4 zile, se strecoară şi se beau câte 30-40 picături, de 3-4 ori pe zi, cu 20-30 minute înainte de mesele principale, într-o cură de o lună pe trimestru.