Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Regimul alimentar recomandat în litiaza renală

Regimul alimentar recomandat în litiaza renală

Data: 06 Octombrie 2013

Principala recomandare făcută pacienţilor pentru prevenirea şi dizolvarea calculilor renali constă din creşterea aportului de lichide nesărate şi nealcoolice, la cantitatea de 2,5 litri pe zi, iar în lunile de vară chiar cantitatea de 3-4 litri, asigurând o diureză de minimum doi litri pe zi, pentru a opri precipitarea sărurilor. Fac excepţie persoanele cu suferinţe cardiace.

Cel puţin o jumătate din cantitatea de apă se va consuma în orele de dimineaţă până la amiază, iar seara se bea încă 200-250 ml lichide pentru a evita stagnarea urinei peste noapte.

Lichidele consumate zilnic se iau sub formă de apă plată, apă de robinet fiartă şi răcită, lapte, ceaiuri medicinale şi aromatice, sucuri naturale de fructe şi compoturi.

Dieta alimentară impune un aport sporit de legume, fructe şi sucuri, în paralel cu reducerea consumului de carne roşie, grăsimi animale, crustacee, dulciuri şi alcooluri.

În momentul declanşării durerilor violente se începe o cură de trei zile în care nu se mănâncă nimic, ci doar câte două pahare cu suc de mere. Urmează 5 zile de regim dirijat şi anume:

- ziua 1: suc de pepene verde (câte 250 ml la intervale de 2-3 ore);

-ziua 2 şi 3: câte o linguriţă ulei de măsline la intervale de 15 minute şi sucuri naturale de fructe;

- ziua 4: se consumă numai fructe proaspete, repartizate în 3-4 mese;

- ziua 5: dimineaţa numai fructe, la amiază piure de cartofi cu salată de zarzavaturi, iar seara mere cu pâine graham.

După aceste zile se vor consuma supe de legume (morcov, fasole verde, tomate, dovlecei), salate de crudităţi (ceapă, lactuca, ardei gras, usturoi, morcov, ridiche neagră rasă, sfeclă roşie, varză, pătrunjel, mărar, păstârnac, praz, castraveţi), salată de vinete, cartofi fierţi, fructe crude, lămâi (2-4 fructe pe zi), pepene verde şi galben, mere, pere, lămâi, piersice, grapefruturi, coacăze, fragi (300-500 g pe zi), afine, sucuri şi compoturi din fructe, stafide, struguri (1-2 kg pe zi pe o durată de două zile săptămânal), nuci, alune de pădure.