Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Regimul alimentar recomandat în litiaza renală
Principala recomandare făcută pacienţilor pentru prevenirea şi dizolvarea calculilor renali constă din creşterea aportului de lichide nesărate şi nealcoolice, la cantitatea de 2,5 litri pe zi, iar în lunile de vară chiar cantitatea de 3-4 litri, asigurând o diureză de minimum doi litri pe zi, pentru a opri precipitarea sărurilor. Fac excepţie persoanele cu suferinţe cardiace.
Cel puţin o jumătate din cantitatea de apă se va consuma în orele de dimineaţă până la amiază, iar seara se bea încă 200-250 ml lichide pentru a evita stagnarea urinei peste noapte.
Lichidele consumate zilnic se iau sub formă de apă plată, apă de robinet fiartă şi răcită, lapte, ceaiuri medicinale şi aromatice, sucuri naturale de fructe şi compoturi.
Dieta alimentară impune un aport sporit de legume, fructe şi sucuri, în paralel cu reducerea consumului de carne roşie, grăsimi animale, crustacee, dulciuri şi alcooluri.
În momentul declanşării durerilor violente se începe o cură de trei zile în care nu se mănâncă nimic, ci doar câte două pahare cu suc de mere. Urmează 5 zile de regim dirijat şi anume:
- ziua 1: suc de pepene verde (câte 250 ml la intervale de 2-3 ore);
-ziua 2 şi 3: câte o linguriţă ulei de măsline la intervale de 15 minute şi sucuri naturale de fructe;
- ziua 4: se consumă numai fructe proaspete, repartizate în 3-4 mese;
- ziua 5: dimineaţa numai fructe, la amiază piure de cartofi cu salată de zarzavaturi, iar seara mere cu pâine graham.
După aceste zile se vor consuma supe de legume (morcov, fasole verde, tomate, dovlecei), salate de crudităţi (ceapă, lactuca, ardei gras, usturoi, morcov, ridiche neagră rasă, sfeclă roşie, varză, pătrunjel, mărar, păstârnac, praz, castraveţi), salată de vinete, cartofi fierţi, fructe crude, lămâi (2-4 fructe pe zi), pepene verde şi galben, mere, pere, lămâi, piersice, grapefruturi, coacăze, fragi (300-500 g pe zi), afine, sucuri şi compoturi din fructe, stafide, struguri (1-2 kg pe zi pe o durată de două zile săptămânal), nuci, alune de pădure.