Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Suplimente benefice pentru sănătatea inimii

Suplimente benefice pentru sănătatea inimii

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 29 Mai 2025

Este cunoscut faptul că acizii grași polinesaturați Omega-3, regăsiți predominant în uleiul de pește, sunt esențiali pentru sănătate. Doi dintre aceștia, în special, acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), sunt asociați cu o incidență mică a diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare, lucru confirmat o dată în plus de un studiu recent al Institutului de Cercetări Clinice din Montreal, Canada. 

Suplimentele cu acizi grași, în special acizii grași Omega-3, au capacitatea de a limita inflamațiile cronice, care joacă un rol major în apariția și progresia aterosclerozei, principala cauză a bolilor cardiovasculare. Totodată, prin relaxarea vaselor de sânge și scăderea infla­mației, acizii grași Omega-3 pot contribui la o tensiune arterială mai scăzută și o elasticitate vasculară mai bună, ambele fiind factori protectori cardiovasculari.

Medicul specialist cardiolog Cezar Amititeloaie a explicat la Digi 24 modul în care acționează în organism suplimentele cu acizi grași și de ce este important să menținem un anumit raport în ceea ce privește administrarea lor. Când vorbim despre bolile cardiovasculare și prevenția lor, este important să ne referim la existența unui raport corect în ceea ce privește dozarea suplimentelor Omega-3 raportat la aportul de Omega-6, o altă clasă de acizi grași polinesaturați. Mai exact, pentru ca administrarea acestor două suplimente să fie benefice pentru organism, pe măsură ce luăm suplimente cu Omega-3, ar trebui să scădem aportul de Omega-6, recomandă dr. Cezar Amititeloaie.

Oamenii consumă în general mai mulți acizi grași Omega-6, care se regăsesc în uleiuri din semințe (floarea-soarelui, palmier etc.), dar și în multe alimente procesate, de aceea este posibil să apară în organism un dezechilibru între Omega-3 și Omega-6.

Medicul a precizat şi în ce moment al zilei este recomandat să luăm suplimentele cu acizi grași. Acestea ar trebui administrate împreună cu alimente care conțin grăsimi, pentru că absorbția acestora este optimizată atunci când aparatul digestiv este activ. Astfel, momentul ideal pentru administrare este în timpul prânzului sau în prima parte a după-­a­mie­zii, evitându-se administrarea seara. Consumul de grăsimi în orele târzii crește vâscozitatea sângelui, ceea ce poate influența negativ calitatea somnului.

Este însă esențial ca orice tip de supliment să fie luat doar în baza unor carențe confirmate prin analize de laborator. Așadar, înainte de a începe să luăm astfel de suplimente este recomandat să facem setul de analize de sânge specifice care determină valorile absolute ale acizilor grași Omega-3 și Omega-6, precum și raportul dintre aceștia. Dacă nivelul de Omega-3 este deja optim, suplimentarea poate fi contraproductivă, deoarece poate să scadă concentrația de Omega-6 din organism, provocând astfel un dezechilibru în ceea ce privește raportul dintre acești acizi grași.

Este important de menționat, de asemenea, că nu există o perioadă universală sau standardizată pentru administrarea suplimentelor cu acizi grași, a subliniat dr. Cezar Amititeloaie, dar trebuie evitată utilizarea lor prelungită, iar după corectarea deficitului constatat în urma analizelor este bine să nu mai luăm aceste suplimente. (I. N.)