Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Tot ceea ce produce nucul poate fi folosit în scopuri medicinale
Nucile pot fi trecute la categoria celor mai uimitoare alimente, prin conținutul de fitonutrienți, pe care natura creată de Bunul Dumnezeu ni le‑a oferit. Nucile sunt o sursă importantă de minerale și vitamine cum ar fi: fibre alimentare, glucide, amidon, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu, vitaminele A, D, K, C, B1, B2, B3, B6, B12, acid pantotenic, proteine, cafeină etc. Nucului i se spune popular arborele magic, deoarece aproape tot ceea ce produce poate fi folosit în scopuri medicinale. Cojile verzi ale nucilor sunt extrem de bogate în iod și taninuri, având efecte antiinfecțioase, depurative și stimulatoare ale glandei tiroide. Frunzele de nuc au proprietăți hipoglicemiante, diuretice, previn și combat infecțiile tubului digestiv și cele renale. Fructele sunt considerate un medicament‑aliment, fiind bogate în vitamina E, ceea ce ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular, la reglarea nivelului colesterolului din sânge, având proprietăți stimulatoare hormonale și energizante. Nucile mai sunt adjuvante și în afecțiuni precum: constipație, diabet, boli de piele, anemie, hipertiroidie, au proprietăți anticancerigene, de îmbunătățire a memoriei, împotriva stresului etc.
Prăjitură cu miere și nucă
Ingrediente: Pentru foi: 3 ouă, 1 cană cu zahăr, 1 cană cu nuci pisate, 1 lingură cu bicarbonat, 4 linguri cu miere, 1 vârf de cuțit cu sare, făină cât cuprinde. Crema: 1 kg de smântână 20% grăsime, 1 cană nuci pisate, 80 gr zahăr farin vanilat, zeamă de o lămâie.
Mod de preparare: Într‑un castron mixăm ouăle cu zahărul până se dizolvă, apoi adăugăm, pe rând, celelalte ingrediente și amestecăm bine până obținem un aluat legat. Apoi împărțim aluatul în 4 părți egale și coacem foile pe fundul unei tăvi unse cu ulei sau margarină. Foile se întind destul de ușor, iar dacă se rupe poate fi `cârpit” direct pe fundul tăvii. Se pune puțină făină pe cocă să poată fi întinsă ușor cu sucitorul și se bagă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până capătă o culoare arămie. Crema: se amestecă cu o lingură smântâna împreună cu zahărul farin, adăugăm nucile zdrobite la robot și stropim cu zeamă de lămâie. Rezultă o cremă parfumată și fină pe care o împărțim între foi: foaie‑cremă; foaie‑cremă, apoi oprim o jumătate de cană din această cremă pentru a o întinde deasupra prăjiturii. Decor: 1 ciocolată cu lapte sau amară pe care o răzuim peste ultimul strat de cremă. Punem prăjitura cremoasă și fragedă la rece, pentru câteva ore, și porționăm. (Monahia Ecaterina Vicleanu)