Medicii elveţieni îşi extind gama prescripţiilor pentru pacienţii care suferă de afecţiuni psihice sau boli cronice, îndemnându-i să facă plimbări în parcuri şi să viziteze galerii de artă şi muzee,
Tot mai mulți copii se plâng de dureri de spate
Dacă până de curând cei mai tineri pacienți cu dureri de spate erau adolescenți de 14-16 ani, specialiștii în recuperare medicală spun că acum au cazuri de copii de 9-10 ani, și chiar de 8 ani, care acuză astfel de dureri şi care spun că ele apar frecvent, la școală și acasă, nu doar după un efort sau în urma unei lovituri. Este vorba despre o tendinţă în creştere, şi nu de cazuri izolate, potrivit specialiştilor citaţi de TVR.
Mai mult de un sfert dintre copiii de școală primară se plâng de dureri de spate și au probleme de postură sau de dezvoltare fizică dizarmonică și mai mult de 20% dintre ei au probleme de greutate, arată un studiu realizat de Asociația KinetoBebe, care reunește specialiști în recuperare pediatrică și psihologie, implicați în proiecte sociale în sprijinul copiilor cu probleme neuromotorii sau de postură. De cealaltă parte, medicii subliniază că atât copiii, cât și părinții trebuie să conștientizeze cât de importantă este poziția corectă a corpului în timpul orelor de școală și în activitățile pe care le desfășoară în afara ei.
Deși, teoretic, mulți copii cunosc regulile unei posturi corecte a corpului, obiceiurile zilnice le afectează sănătatea coloanei vertebrale. Ei își petrec o mare parte din timpul liber cu activități statice, iar interesul pentru joacă și mișcare în aer liber este tot mai mic. Urmarea este că acești copii ajung la centrele de recuperare medicală cu contracturi musculare puternice, care le provoacă dureri serioase. Specialiştii susţin că este vorba despre o tendință în creştere, şi nu de cazuri izolate.
Durerile de spate pot să apară şi din cauza kilogramelor în plus pe care le au mulți copii, nu doar a posturii incorecte. Este important în ambele situaţii ca părinții să îşi dea seama dacă micuții lor au o poziție defectuoasă a corpului care trebuie corectată. Semnele care ar trebui să le dea de gândit și să-i determine să ceară sfatul specialiștilor în recuperare medicală sunt curbura într-o parte a coloanei, umeri inegali sau șolduri inegale, dar și atunci când copilul se plânge frecvent de dureri de spate sau ale gambelor.
Medici citați de TVR pe acest subiect atrag atenția că o postură incorectă menținută în copilărie poate avea efecte grave în viața de adult, când durerile de spate se cronicizează, apar contracturi musculare permanente, probleme ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza sau cifoza. Dezvoltarea anormală a coloanei vertebrale poate duce la artrită precoce și la probleme circulatorii cauzate de presiunea exercitată asupra vaselor de sânge, ceea ce afectează oxigenarea creierului.
Kinetoterapeuții recomandă câteva soluții simple pentru a preveni problemele de postură la copii. În primul rând, trebuie corectată poziția în bancă. Copiii trebuie să știe că poziția corectă înseamnă să țină sprijinite ambele picioare, să țină spatele drept, coatele pe masă și privirea înainte. Foarte important este să fie redus timpul pe care copiii îl petrec pe telefon sau tabletă. Ideal ar fi ca ecranul să fie poziționat la nivelul ochilor pentru a preveni aplecarea capului. De asemenea, părinții trebuie să verifice ca greutatea ghiozdanului să nu depășească 10% din greutatea copilului. Și, nu în ultimul rând, copiii trebuie încurajați să facă sport și activități care implică mișcare, deoarece acestea contribuie la dezvoltarea musculaturii și, astfel, la menținerea poziției corecte a coloanei vertebrale. (I. N.)