Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Tulburările de somn favorizează instalarea diabetului

Tulburările de somn favorizează instalarea diabetului

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 31 Ian, 2012

Un studiu franco-britanic arată că tulburările de somn cresc riscul dezvoltării unui diabet. Oamenii de ştiinţă au stabilit astfel că o genă care joacă un rol esenţial în reglarea ceasului biologic este implicată în forma cel mai des întâlnită a bolii. Se ştia de câţiva ani că un somn nepotrivit creşte riscul de a deveni diabetic, însă nu se ştia de ce. O echipă condusă de cercetători din Lille (Franţa) a descoperit rolul unei gene care sincronizează ceasul biologic în cel mai răspândit diabet, cel de tip 2 (90% din cazuri). Cercetările, ale căror rezultate au fost publicate duminică în revista de specialitate "Nature Genetics", ar putea duce la crearea de noi medicamente pentru tratarea sau prevenirea acestei boli metabolice, arată oamenii de ştiinţă. Diabetul de tip 2 afectează peste 300 milioane de persoane din lumea întreagă, această cifră urmând să se dubleze în anii viitori din cauza creşterii numărului de obezi şi a modului de viaţă sedentar, alături de o alimentaţie prea bogată în grăsimi şi glucide.