Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Vitamina D diminuează riscul îmbolnăvirii de Parkinson
Conform unui studiu finlandez publicat în SUA, persoanele care au un nivel ridicat de vitamina D în sânge prezintă un nivel de risc mai scăzut de îmbolnăvire de Parkinson. Vitamina D este deja cunoscută pentru rolul cheie pe care-l îndeplineşte în ceea ce priveşte sănătatea sistemului osos. De asemenea, vitamina D poate scădea riscul de cancer sau de îmbolnăvire de anumite maladii cardiovasculare şi de diabet la adulţi. Participanţii la studiu au completat un chestionar şi au răspuns la o serie de întrebări cu privire la starea lor de sănătate şi la mediul socio-economic din care provin. Apoi ei au fost supuşi unor examene medicale şi li s-au luat mostre de sânge pentru a fi determinat nivelul de vitamina D din organism. După eliminarea altor factori, printre care activitatea fizică şi indicele masei corporale, cercetătorii au constatat că cei 25% dintre subiecţi care avea niveluri mai ridicate de vitamina D în organism întâmpinau un risc cu 67% mai redus de îmbolnăvire de Parkinson, comparativ cu cei 25% cu cele mai mici niveluri de vitamina D în organism.