„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Locuinţa Sa este sufletul fiecărui credincios
Şi când Se ruga El singur, erau cu El ucenicii, şi i-a întrebat, zicând: Cine zic mulţimile că sunt Eu? Iar ei, răspunzând, au zis: Ioan Botezătorul, iar alţii Ilie, iar alţii că a înviat un prooroc din cei vechi. Şi El le-a zis: Dar voi cine ziceţi că sunt Eu? Iar Petru, răspunzând, a zis: Hristosul lui Dumnezeu. Iar El, certându-i, le-a poruncit să nu spună nimănui aceasta, Zicând că Fiul Omului trebuie să pătimească multe şi să fie defăimat de către bătrâni şi de către arhierei şi de către cărturari şi să fie omorât, iar a treia zi să învieze. Luca 9, 18-22
Evanghelia de astăzi ne pune în faţa unui examen de conştiinţă. Ce răspuns vom da la întrebarea Domnului Iisus Hristos: „Tu cine zici că sunt Eu?” Pentru noi, Cine este şi ce reprezintă Domnul Hristos? Pentru a contura un răspuns cât mai corect la aceste întrebări este necesar să deschidem Sfânta Scriptură. În cele patru Evanghelii putem descoperi cine este Domnul Hristos, cum S-a născut şi de ce a venit în lume, ce a învăţat pe oameni, cine au fost cei ce L-au urmat şi cine au fost cei ce I-au răstignit, cum a înviat din morţi şi cum S-a înălţat la ceruri. Toate acestea s-au scris şi au rămas peste veacuri pentru ca noi să ştim cine este Dumnezeul nostru. Deşi nu a avut o locuinţă, locuinţa Sa este sufletul fiecărui credincios. Sfântul Clement Alexandrinul aşa ne învaţă: „Cuvântul lui Dumnezeu S-a făcut Om, pentru ca tu să înveţi de la un Om cum poate omul deveni dumnezeu”.