Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Expoziții de icoane ortodoxe la Paris
Ortodocșii ruși și bulgari organizează în această perioadă două expoziții de icoane ortodoxe în capitala Franței, informează orthodoxie.com. Expoziția „Icoană, tradiție și modernitate”, vernisată la 21 noiembrie și deschisă până la 30 decembrie, este organizată de Parohia ortodoxă bulgară „Sfântul Patriarh Eftimie de Târnovo”, în colaborare cu Institutul Cultural Bulgar din Paris, sub patronajul ambasadorului Republicii Bulgare în Franța și Monaco, Anguel Tcholakov. Evenimentul, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Antonie, Mitropolitul ortodox bulgar al Europei Occidentale și Centrale, și ajuns la cea de-a 10-a ediție consecutivă, prezintă publicului, în sediul Institutului Cultural Bulgar (28, rue de la Boëtie, 75008 Paris), o paletă largă de icoane ortodoxe contemporane, dovedind o fructuoasă colaborare cu responsabilii catedrei de „Artă eclesiastică” din cadrul Universității „Sfinții Chiril și Metodie” din Veliko Târnovo. Expoziția cuprinde icoane, fotografii, fresce, sculpturi în miniatură, desene, compoziții în material plastic cu temă creștină și sculpturi în lemn ale profesorilor și studenților în artă eclesiastică din Bulgaria și România, precum și o parte din operele prezentate la cea de-a șasea expoziție bienală internațională de artă eclesială care are loc actualmente la Veliko Târnovo.
Cealaltă expoziție urmează să fie deschisă din 6 decembrie 2019 până în 12 ianuarie 2020, în cadrul Centrului Cultural și Spiritual Ortodox Rus din Paris (1, quai Branly, 75007). Intitulată „Epifania în culori”, expoziția va cuprinde o serie de opere de artă sacră rusească din secolul al XVI-lea până în secolul al XIX-lea, provenind din colecții private din Europa și America, constituite în decursul a 50 de ani de anticari de origine sârbă. Creațiile expuse, cu stiluri și din școli și epoci diferite, ilustrează sugestiv evoluția iconografiei rusești medievale timp de aproape cinci secole, prezentând un generos program iconografic ce cuprinde atât reprezentări bine cunoscute, cât și unele foarte rare, una dintre ele fiind icoana „Semnele sfârșitului lumii”. Expoziția va fi deschisă în fiecare zi a săptămânii, între orele 14:00-19:00, cu excepția zilelor de luni.