În noaptea când S-a născut Pruncul Iisus într-o peșteră lângă Betleem, o ceată de îngeri cânta: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14). Cântarea aceasta ne arată că Naşterea Domnului Iisus Hristos uneşte cerul şi pământul, îngerii şi păstorii, slava lui Dumnezeu şi smerenia Copilului nevinovat, darurile scumpe ale magilor şi sărăcia Mamei-Fecioare.
Mesajul IPS Mitropolit Nifon la cea de-a XX-a ediție a Salonului editorial „Ion Heliade Rădulescu”
- Târgovişte, 4 septembrie 2021 -
Distins eveniment cultural anual, Salonul Editorial, organizat de către Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște, în cadrul Zilelor Municipiului Târgoviște, reprezintă un deosebit prilej de a celebra cultura și cartea în special. Iar, aici la Târgoviște acest fapt capătă rezonanțe profunde, fiindcă ne aflăm în capitala tiparului românesc, unde a apărut prima carte de la noi - cel dintâi Liturghier ortodox din lume, dar și binecuvântat spațiu în care și-au manifestat creativitatea: Ieromonahul Macarie, Dimitrie Liubavici, Diaconul Coresi, Sf. Ier.Martir Antim Ivireanul, precum și mulți alții.
Cultura este darul pe care Dumnezeu ni-l oferă în permanență, ca mediu propice al dezvoltării creativității umane și ca ajutor pe calea aprofundării și a trăirii spiritualității noastre. De altfel, Creștinismul reprezintă modelul fundamental al culturii și al civilizației, cel care a ctitorit actuala paradigmă din întreg spațiul nord-atlantic și nu numai.
Atât în cultura românească și cea europeană, cât și în marea cultură a lumii valorile Evangheliei lui Hristos sunt reperele absolute ale binelui și ale frumosului, germenii cu ajutorul cărora apar mereu fascinante ipostaze ale voinței, cunoașterii și căutării umane.
În pofida faptului că unii extremiști neagă și încearcă să elimine fundamentele creștine ale culturii și ale civilizației noastre, din răutate sau din profundă ignoranță, totuși ele vor continua să fie pilonii pe care se sprijină existența noastră și de acum înainte, fiecăruia dintre noi revenindu-ne sarcina de a fi promotori, sprijinitori și apărători ai acestei viziuni despre lume și despre viață.
Apreciez foarte mult colaborarea cu Biblioteca Județeană din Târgoviște, de-a lungul timpului, în mod special cu managerul ei, Prof. univ. dr. Agnes Erich, în cadrul a numeroase proiecte, folositoare și foarte necesare comunității noastre locale.
În mod deosebit, la împlinirea recentă a vârstei de 80 de ani, apreciez activitatea prestigioasă și jertfelnică a domnului Prof. univ. dr. Victor Petrescu, director în trecut al Bibliotecii, căruia pentru merite culturale deosebite i-am conferit Ordinul Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, ca omagiu adus întregii sale activități.
În mod cu totul special, încurajez pe reprezentanții editurilor prezente aici și pe locuitorii orașului nostru preocupați de carte și de cultură, în general, să nu înceteze a promova și a dezvolta, în contemporaneitate, valorile noastre creștine, românești și europene!
Să ne bucurăm de lectură, în special din cărți tipărite și nu numai de pe rețelele de socializare, care prezintă riscul de a rarefia bucuria autentică a lecturii, și mai ales să încurajăm tinerele generații să citească și să se aprecieze înțelepciunea extraordinară cuprinsă în universul livresc!
Tuturor vă doresc sănătate, pace și bucurie, invocând, binecuvântarea Bunului Dumnezeu peste toți cei prezenți!
+ NIFON,
Arhiepiscop şi Mitropolit