Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Relaxarea restricțiilor pentru ortodocșii din Balcani și Orientul Mijlociu
După numeroase săptămâni de izolare, creștinii ortodocși din întreaga lume reîncep, rând pe rând, să aibă acces la bisericile lor. Ritmul relaxării este însă diferit, iar seturile de îndrumări sanitate date de fiecare Guvern au adesea particularitățile lor. Dumnezeiasca Liturghie este din nou săvârșită, iar credincioșii încep să reia ritmul vieții liturgice, deși distanțarea socială va fi încă pentru o bună vreme impusă tuturor.
Norme sanitare în Liban și în Cipru
Ortodocșii din Liban au revenit în bisericile lor încă din 10 mai, putând deja să participe la Sfânta Liturghie, printre noile norme sanitare și de distanțare socială numărându-se și obligativitatea dezinfectării mâinilor și luarea temperaturii înainte de intrarea în locașurile de cult.
Credincioșii Bisericii Ortodoxe din Cipru vor putea să participe la sfintele slujbe începând cu data de 1 iunie, anunța președintele Nicos Anastasiades la sfârșitul lunii aprilie, notează www.orthochristian.com. Autoritățile acestui stat au hotărât să redeschidă bisericile în două etape: prima, începută din 4 mai, în care enoriașii au putut intra în locașurile de cult doar pentru rugăciuni particulare, din 1 iunie, odată cu începerea celei de-a doua etape, credincioșii putând participa la toate slujbele comune. Planul cipriot de relaxare a restricțiilor este oarecum similar celui din Grecia, potrivit căruia ortodocșii greci au putut intra în biserici pentru rugăciuni private încă din 4 mai, luând parte la sfintele slujbe doar începând cu data de 17 mai. Până la accesul liturgic total al credincioșilor ciprioți restricțiile rămân în vigoare, doar 10 persoane putând intra în același timp în biserică pentru rugăciuni particulare. În comunicarea sa oficială prezentată și pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe a Ciprului, președintele Nicos Anastasiades și-a exprimat gratitudinea față de Preafericitul Părinte Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului, pentru „excelenta cooperare și responsabilitate de care a dat dovadă în abordarea unei probleme atât de sensibile”. La sfârșitul lunii trecute, Preafericirea Sa a anunțat o propunere de redeschidere a bisericilor, care includea celebrarea zilnică a Sfintei Liturghii pentru a permite credincioșilor să vină prin rotație la biserică spre a evita aglomerația. Fiecărei persoane prezente în biserică trebuie să i se asigure un spațiu de 10 m2, iar distanța minimă între participanții la slujbe să rămână cea de 1,5 m, după terminarea slujbelor, catedralele rămânând deschise pentru a fi cât mai bine aerisite. Credincioșilor li se permite să sărute icoanele, să aprindă lumânări și să lase pomelnice, cei care doresc să se împărtășească putând veni în biserică în fiecare duminică sau zi de sărbătoare între orele 9:00 și 10:00. Bisericile sunt deschise între orele 7:30 și 18:30, în acest interval orar comitete din cadrul personalului bisericesc fiind prezente pentru a dezinfecta geamul protector al icoanelor și pentru a se asigura că normele de igienă și de distanțare socială sunt respectate, având grijă și să nu intre mai mult de 10 persoane în același timp în locașul de cult pentru rugăciuni particulare. Aceleași măsuri de igienă și distanțare socială rămân valabile atât în catedrale, cât și în bisericile parohiale, capelele adiacente, cele de cimitir sau cele din cadrul spitalelor.
Grecia şi turismul religios în pandemie
În Grecia, odată cu repornirea treptată a turismului intern, începând din 25 mai, și a redeschiderii marilor hoteluri și locurilor de campare, începând cu 29 mai, va reveni încet, încet la normal și turismul religios, din 15 iunie Grecia redeschizându-și porțile pentru turiștii din exteriorul ei. Planul de relansare economică a acestui sector își propune să atragă turiști din 19 țări cu caracteristici epidemiologice bune, printre acestea numărându-se și România, țările cu populație majoritar creștin-ortodoxă având în general un interes crescut pentru efectuarea de pelerinaje pe teritoriul Greciei.
În cadrul unei videoconferințe internaționale, ce a conectat recent reprezentanți din Grecia, Bulgaria, România și Serbia și în care s-au discutat o serie de aspecte privind normalizarea turismului și a transportului transfrontalier, prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, le-a adresat turiștilor din țările balcanice invitația de a vizita Grecia și anul acesta, precizează www.orthodoxianewsagency.gr.
Conform celor mai recente decizii comune ale ministerelor, precum și comunicării făcute de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia, pelerinajele în grup la mănăstiri și schituri sunt interzise până la 5 iunie. Numărul pelerinilor care pot fi primiți zilnic (fără ședere peste noapte) nu poate depăși raportul de o persoană/10 m2 în biserica centrală a mănăstirii sau în locul central amenajat pentru săvârșirea cultului în aer liber, numărul maxim al celor care pot fi prezenți la săvârșirea slujbelor fiind de 50 de persoane, toate interdicțiile, numărul maxim zilnic de pelerini, precum și alte măsuri de precauție privind mănăstirile din Sfântul Munte Athos fiind hotărâte de guvernatorul statului athonit, în urma informării prealabile a Sfintei Chinotite, unele mănăstiri având dreptul să nu primească deloc pelerini.
Conform Organizației Mondiale a Turismului, cu sediul în Madrid, turismul religios constituie cea mai rezistentă formă de turism, mai ales pe timp de criză, pelerinii fiind considerați turiști care revin mereu în locurile pe care le vizitează, această cea mai veche formă de turism materializându-se, potrivit Asociației Mondiale de Turism Religios (World Religious Travel Association, WRTA), în nu mai puțin de 600 de milioane de pelerinaje efectuate anual de 300 de milioane de pelerini, o parte importantă a lor putând fi revendicați de Grecia, grație bogatului său patrimoniu religios și cultural. Actualmente însă, turismul religios grecesc rămâne în proporție de 85% intern, deși țara beneficiază de aproximativ 280 de locuri de interes religios, motiv care face ca ministrul grec al turismului, Haris
Theoharis, și ministrul culturii, Lina Mendoni, să includă promovarea pelerinajelor în prioritățile misiunii lor.
Turismul religios grecesc se centrează însă actualmente pe cooperarea dintre Grecia și Bulgaria, ministrul grec al turismului, Haris Theoharis, și ministrul turismului bulgar, Nikolina Anghelkova, semnând un acord privind un plan comun de acțiune pentru perioada 2020-2022 în domeniul turismului, ministrul culturii și sportului, Lina Mendoni, având în același sens întrevederi cu ministrul educației, culturii, sportului și tineretului din Cipru, Prodromos Prodromou, și cu ministrul culturii din Albania, Elva Margariti, precizează www.orthodoxianewsagency.gr.