În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Atelierul de pictură „Icoana - punte între cer și pământ”, la Târgu Mureș
În prima parte a lunii septembrie, la Târgu Mureș a avut loc atelierul de pictură pe sticlă intitulat „Icoana - punte între cer și pământ”. Găzduit de Biblioteca Județeană Mureș, atelierul s-a bucurat de prezența a 15 participanți, care au beneficiat de o sesiune intensivă de inițiere în arta picturii pe sticlă a icoanelor, sub îndrumarea profesoarei Iulia Roșu.
Parcurgând cu multă atenție fiecare etapă, de la pregătirea materialelor la familiarizarea cu tehnica picturii pe sticlă, elementele de diferențiere dintre arta sacră, respectiv pictura bisericească și pictura universal laică, în cadrul celor 12 întâlniri, tinerii artiști iconari au beneficiat de un program catehetic complex.
De asemenea, împreună cu tinerii, s-a discutat despre semnificația și elementele reprezentative ale fiecărei imagini alese de ei spre a o picta și a deveni icoană, precum și despre viețile sfinților reprezentați. Astfel, tinerii au putut afla că icoana reprezintă cea mai facilă formă de întâlnire (în chip văzut) cu sfântul protector și că aceasta, pe lângă acatistul sfântului, al zilei sau al praznicului, trebuie să se regăsească în fiecare casă și în programul cotidian al fiecărui credincios. De asemenea, tinerii au fost încurajaţi ca, atunci când se află în situații grele, în momente de cumpănă, când sunt împovărați de griji, temeri și neliniști, să rostească o rugăciune în fața icoanei. La final, icoanele au fost sfințite și duse acasă de către „pictorii” lor, spre a le cinsti în „colțul” de rugăciune sau pentru a le dărui celor dragi.
Atelierul de pictură „Icoana - punte între cer și pământ” este o inițiativă a Structurii de tineret pentru județul Mureș a Departamentului de tineret și Biroului de cateheză din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei și a fost organizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană Mureș, reprezentată de Monica Avram, directorul instituției culturale, și cu sprijinul prof. Carmen Nicoară.