În Duminica a 2‑a după Sfintele Paști, 27 aprilie, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a poposit în mijlocul slujitorilor și credincioșilor Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou, Paraclis Patriarhal, din București. Înconjurat de un ales sobor de slujitori ai sfântului lăcaș, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul acesteia hirotonindu‑l întru preot pe diaconul Nicolae Sevastre, director de imagine la TRINITAS TV, pe seama Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou.
Harul preoției pentru un consilier din Arhiepiscopia Bucureștilor
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a poposit în Duminica Sfintei Cruci, a treia din Sfântul și Marele Post, 23 martie, în Parohia „Nașterea Maicii Domnului”-Drumul Taberei din București. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și l-a hirotonit întru preot, pe seama acestei parohii, pe arhidiaconul Aurel Vlaicu, consilier eparhial în cadrul Sectorului patrimoniu și pictură bisericească al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Al treilea popas duminical din Postul Sfintelor Paști a fost un moment de cinstire a Sfintei Cruci, semnul de biruință al Mântuitorului Iisus Hristos. Programul liturgic al acestei zile a fost îmbogățit cu rânduiala specială de așezare la închinare a sfintei cruci, împodobită cu flori și rămurele de busuioc.
Pentru comunitatea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”-Drumul Taberei din Protopopiatul Sector 6 Capitală, această zi a avut o conotație deosebit de frumoasă, părintele arhidiacon Aurel Vlaicu primind hirotonia întru preot pe seama aceluiași Sfânt Altar la care a slujit până acum.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: părintele Iustin Manta, inspector eparhial; părintele protoiereu Cătălin Dabu de la Protopopiatul Sector 6 Capitală; părintele Marian Dobrică, secretar al aceluiași protopopiat; părintele paroh Constantin Țincu; arhidiaconul Cristian-Mihail Zamfir, consilier eparhial; arhidiaconul Adrian Daniel Simionescu, secretar eparhial coordonator, precum și alți clerici.
După citirea pasajului evanghelic duminical (Marcu 8, 34-38; 9, 1), Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre motivul așezării acestei sărbători a Sfintei Cruci în mijlocul Postului Mare.
„Părinții Bisericii, care au alcătuit sinaxarul acestei duminici, ne spun în câteva cuvinte ce înseamnă acest moment, din mijlocul Sfântului și Marelui Post, dedicat cinstirii Sfintei Cruci. Ei ne invită să descoperim sensuri mai adânci ale Crucii și cel dintâi este faptul că Sfânta Cruce este lemnul de viață făcător. Părinții Bisericii ne spun că lemnul Sfintei Cruci ne aduce aminte de pomul vieții care era în mijlocul Raiului. Acolo erau o sumedenie de pomi. Frumusețea Grădinii Edenului nu poate fi întâlnită niciodată, nicăieri. Astfel, Ziua Crucii ne vorbește despre postire și despre nepostire, despre ce se întâmpla în vremea când Adam postea, bucuriile pe care le avea în preajma lui Dumnezeu, fiind stăpânul Grădinii Raiului, așezat de Dumnezeu acolo ca rege sau coroană a creației, și ce s-a întâmplat după neascultare, după nepostire. Așadar, primul sens este acela al pomului vieții, al unei conștientizări în ceea ce privește postul, și care sunt efectele nepostirii, pentru că pentru nepostire Adam a fost alungat din Rai, iar noi, dacă postim, avem posibilitatea de a reintra în Raiul din care am fost izgoniți”, a spus ierarhul.
Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit și despre alte sensuri duhovnicești ale Sfintei Cruci care ni se descoperă în această duminică.
„Părinții Bisericii ne spun că osteneala postului, cu tot ceea ce înseamnă ea, este o proprie răstignire a orgoliului nostru, a felului nostru disprețuitor de a ne purta față de Dumnezeu. Postul ne invită pe toți la răstignirea a ceea ce este rău în noi. Dacă Mântuitorul S-a răstignit pentru noi, trebuie să facem și noi măcar câte ceva din ceea ce înseamnă o sumară răstignire sau o sumară schimbare a felului nostru de a fi. Apoi, Părinții Bisericii au asemuit postul cu o călătorie prin pustiul acestei vieți. Toți cei care călătoresc prin pustiu au nevoie de un moment de refacere pentru a putea continua călătoria. Și ni se spune că Sfânta Cruce se așază în mijlocul postului asemenea unui copac umbros, a unui arbore primitor care, în timpul unei zăpușeli, al unui soare dogoritor, îi invită pe călători să se așeze sub el pentru a prinde puteri și pentru a putea merge mai departe. (...) La fel, Sfinții Părinți amintesc de obiceiul împăraților de a trimite înaintea sosirii lor într-un loc drapelul împărăției. Părinții Bisericii ne spun că Mântuitorul a trimis mai înainte Crucea Lui pentru a anunța slăvita Lui venire, nu doar venirea aceea întru slavă, când va fi să judece vii și morții și să instaureze Împărăția Lui care nu va avea sfârșit, ci este vorba și despre apropiata Lui venire ca Împărat Biruitor, Cel care a omorât moartea în Ziua Învierii. De aceea, Sfânta Cruce este pregătitoare și anunță ziua slăvitei Învieri a Mântuitorului”, a spus Preasfinția Sa.
După Vohodul Mare, după rânduiala tradițională a Bisericii Ortodoxe, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a hirotonit întru preot pe arhidiaconul Aurel Vlaicu, consilier eparhial, pe seama parohiei vizitate. În cuvântul rostit după acest moment, ierarhul a amintit despre lucrarea părintelui Aurel Vlaicu atât în cadrul Administrației eparhiale, cât și la Sfântul Altar, urându-i slujire rodnică în folosul Bisericii și al credincioșilor pe care îi va păstori ca preot.