În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Comemorarea părintelui Iachint Unciuleac la 100 de ani de la naștere
Marți, 10 septembrie 2024, s‑au împlinit 100 de ani de la nașterea părintelui arhimandrit Iachint Unciuleac, stareț al Mănăstirii Putna în perioada 1977‑1992 și părinte duhovnicesc pentru întreaga Bucovină.
Pentru a‑l omagia, viețuitorii Mănăstirii Putna au organizat Simpozionul „Arhim. Iachint Unciuleac la 100 de ani de la naștere” - o sinaxă duhovnicească dedicată acestui mare părinte duhovnicesc.
Întâlnirea a început cu Sfânta Liturghie arhierească, slujită începând cu ora 8:00 de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și clerici din Administrația eparhială și stareți de mănăstiri.
În continuare, au fost săvârșite slujba Parastasului pentru părintele Iachint Unciuleac și trisaghionul, la mormântul părintelui Iachint din cimitirul mănăstirii.
Lucrările simpozionului au început la ora 13:30, cu lansarea volumului „Părintele Iachint Unciuleac. Stareț și duhovnic - 100 de ani de la naștere”, care a fost prezentat către părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, stareț al Mănăstirii Putna și exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Pentru acest moment aniversar, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, Trinitas TV a realizat filmul „Arhim. Iachint Unciuleac - stareț și duhovnic”. Documentarul a fost prezentat de către părintele George Aniculoaie, redactor‑șef al Departamentului Film Documentar de la Trinitas TV, împreună cu Simona Ștefania Iordache, realizatoarea filmului.
După vizionarea documentarului, au urmat comunicări și evocări ale celor care l‑au cunoscut pe părintele Iachint. Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a prezentat o scurtă amintire și a dat citire cuvântului Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. A urmat arhim. Melchisedec Velnic, actualul stareț al Mănăstirii Putna, ucenic apropiat al părintelui Iachint, arhim. Clement Haralam, Mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale, căruia i‑a fost stareț cât timp a viețuit în obștea Putnei, pr. prof. Constantin Coman, domnul Costion Nicolescu, stareți și stareți, monahi și monahii, viețuitori ai mănăstirii, laici colaboratori care i‑au fost apropiați părintelui Iachint.