La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Conferință pastoral-misionară și prezentare de carte în Protopopiatul Fălticeni
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, marţi, 6 octombrie, a avut loc la Fălticeni conferința tematică dedicată Anului omagial al pastorației părinților și copiilor și Anului comemorativ al filantropilor români în Protopopiatul Fălticeni.
Ședința a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii de către părintele consilier cultural Constantin Oprea și arhidiaconul consilier patrimoniu Vasile Demciuc - delegați ai Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, din sobor făcând parte şi părintele protoiereu Adrian Dulgheriu.
Părintele protopop Adrian Dulgheriu a deschis conferința prin prezentarea primului vorbitor - părintele Claudiu Coman de la Parohia Ioneasa, care a expus referatul „Pastorația preoților și a copiilor. Repere scripturistice”. Părintele Claudiu Coman a vorbit, bazându-se pe temeiuri scripturistice, despre ceea ce înseamnă crearea lumii de către Dumnezeu și Întruparea Fiului lui Dumnezeu, iar pe de altă parte, despre ce înseamnă crearea societății construite de om și consecințele sale asupra ei. În partea a doua a referatului, părintele Coman s-a axat în mod special pe educația copiilor, care trebuie pregătiți pentru viața pământească, dar mai ales pentru Împărăția lui Dumnezeu.
Al doilea referat - „Filantropia în viața Bisericii. Chipuri de filantropi români” - a fost prezentat de către părintele Daniel Loluță de la Parohia Pleșești, care a insistat pe ceea ce a însemnat înființarea instituțiilor filantropice în Țara Românească și Moldova, urmată de evocarea unor chipuri de filantropi, începând cu Anastasie Crimca și voievozii din provinciile românești.
În continuare, părintele arhidiacon Vasile Demciuc a arătat cea mai recentă carte a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, intitulată „Familia și filantropia. Două instituții divino-umane”, apărută recent la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
În recenzia părintelui profesor Demciuc a fost remarcat faptul că volumul se adaugă la cele peste 70 de cărți scrise de noul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților și se dovedește a fi un valoros îndrumar și o mărturie a faptului că religia creștină a fost, este și va fi o permanentă sursă de inspirație pentru omenire. Cartea este o binevenită și profundă mărturisire de credință privind natura divino-umană a familiei și filantropiei în creștinismul ortodox român. Părintele consilier Constantin Oprea a mulțumit părinților referenți pentru frumoasele lucrări, transmițând mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, acela de a spori activitatea filantropică în parohiile pe care le păstoresc.