Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Actualitate religioasă Știri Mozzarella ecologică „de Maramureş“

Mozzarella ecologică „de Maramureş“

Data: 10 Iunie 2008

▲ În premieră pentru România, în comuna Botiza, judeţul Maramureş, se va produce celebra brânză mozzarella ▲ Preparatul are deja acreditare şi va fi 100% ecologic ▲ „Vom construi o fermă ultramodernă, iar mozzarella produsă la Botiza va fi exportată în Franţa, Luxemburg şi Germania, ţări în care cererea pentru brânzeturi este foarte mare. Investiţia a fost apreciată la un milion de euro“, a spus întreprinzătorul german, Volker Bullita ▲

Un economist german şi un sătean din comuna agroturistică Botiza, situată la aproximativ 120 de km de municipiul Baia Mare, vor înfiinţa prima fermă de bivoli româneşti, pentru a putea produce celebra brânză mozzarella. Economistul german Volker Bullita a vizitat prima dată localitatea Botiza în anul 1992, petrecând câteva zile într-una dintre cele mai frumoase localităţi din Maramureş, aşezate între Munţii Ţibleşului, de-a lungul unui defileu montan. „Am observat de atunci că Botiza are potenţial, că locul este de o frumuseţe aparate. Din anul 1992, mi-am petrecut toate concediile aici, în Maramureş, împreună cu familia. După ce am studiat cu atenţie piaţa europeană, am realizat că mozzarella se află la mare căutare. Practic, piaţa solicită mozzarella din lapte de bivoliţă, produs care nu poate fi acoperit acum din fermele existente în Europa. Cred că afacerea noastră se va bucura de succes“, a spus Volker Bulitta. Pentru a-şi pune în practică proiectul, economistul german s-a asociat cu un localnic din comuna Botiza, Vasile Trifoi. Împreună au înfiinţat o firmă româno-germană, au achiziţionat terenuri şi câteva animale, bivoli de rasă pură.

Piaţa de desfacere este deja asigurată

Proprietarii afacerii spun că mozzarella produsă la Botiza va fi ecologică, conform standardelor europene. „Vom construi o fermă ultramodernă, cei care se ocupă de materializarea proiectului, de amenajare şi de dotare fiind experţi germani în agricultură. Mozzarella produsă la Botiza va fi exportată în Franţa, Luxemburg şi Germania, ţări în care cererea pentru brânzeturi este foarte mare. Investiţia a fost apreciată la un milion de euro“, a spus întreprinzătorul german. Volker Bullita a precizat că o parte din produse se vor comercializa şi pe piaţa românească, dar preţul va fi destul de mare, deoarece este vorba de produse ecologice. Conform datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş, în acest judeţ există peste 5.500 de bivoli, majoritatea aflându-se în gospodăriile ţărăneşti din Suciu de Sus şi Groşii Ţibleşului. Ţăranii care preferă să crească bivoli apreciază laptele deosebit de gras şi smântâna. Crescătorii spun că bivolii nu sunt animale pretenţioase, dar au nevoie de păşuni cu iarbă bogată şi locuri de baie în nămol.