De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
O nouă biserică va fi zidită în localitatea ilfoveană Dragomirești Vale
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a poposit în Parohia Dragomirești Vale, Protopopiatul Ilfov Sud, unde a săvârșit slujba punerii pietrei de temelie pentru o nouă biserică. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificațiile teologice ale rânduielii punerii pietrei de temelie pentru o nouă biserică, îndemnând credincioșii să devină ctitori pentru noul lăcaș de rugăciune.
Ultima zi dinaintea Sfântului și Marelui Post a fost pentru credincioșii din parohia ilfoveană Dragomirești Vale prilej de bucurie duhovnicească, în această zi punându-se început bun eforturilor lor de edificare a unei noi biserici, actualul lăcaș de închinare fiind prea mic pentru nevoile comunității.
Slujba sfințirii pietrei de temelie pentru noua biserică ce va purta hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte părintele Ionuț Badea, consilier patriarhal; părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial; părintele Alexandru Negoiță, consilier eparhial; părintele protoiereu Ioan Bondar de la Protopopiatul Ilfov Sud; arhidiaconul Adrian Simionescu, secretar eparhial coordonator, precum și alți preoți și diaconi, slujitori în cadrul comunității sau din parohiile învecinate.
A fost săvârșită rânduiala tradițională în cadrul căreia pe locul Sfintei Mese a fost așezată piatra de temelie unsă cu untdelemn sfințit și stropită cu agheasmă, după care a fost așezată și o cruce din lemn. De asemenea, a fost stropit cu apă sfințită întregul areal pe care îl va ocupa noua biserică și au fost rostite rugăciuni în cele patru puncte cardinale.
La final, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre însemnătatea acestei slujbe de punere a pietrei de temelie, când se marchează locul unde va fi ridicat prestolul, îndemnându-i pe credincioșii prezenți să devină ctitori: „Jertfelnicul este locul unde se aduce Jertfa cea fără de sânge, unde Mântuitorul Iisus Hristos Se jertfește din iubirea Lui nemărginită față de oameni, pâinea și vinul, la rugăciunea înălțată către Dumnezeu, devenind Trupul și Sângele Mântuitorului, cu care ne cuminecăm și noi în fiecare duminică și sărbătoare ori de câte ori ne îndreptăm pașii spre această biserică. (…) Pentru începutul lucrării s-a așezat piatra de temelie, ceea ce înseamnă că este un mare dar pentru un ctitor, pentru un preot, pentru credincioși să fie împreună ziditori ai casei lui Dumnezeu, cel mai mare dar pe care îl poate aduce un om, indiferent de rangul lui, lui Dumnezeu. Cei care nu pot zidi din temelie o biserică sunt invitați să pună o cărămidă sau mai multe și fericiți sunt cei care se numără printre ctitorii și binefăcătorii unui sfânt lăcaș”, a spus Preasfinția Sa.
În cuvântul său, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit și despre viețuirea aspră a Sfântului Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu, pomenit în această zi.