Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a sfinţit ieri, 8 noiembrie, pictura capelei cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din oraşul Mizil, Protoieria Urlaţi, judeţul Prahova. Cu acest prilej, la biserica prahoveană a fost adusă spre cinstire racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de la Catedrala patriarhală.
Capela „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ se află în imediata apropiere a bisericii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din oraşul Mizil. Lucrările de construcţie au început în anul 2003, iar cele de pictură au fost finalizate de curând. Delegatul Patriarhului României, Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de sfinţire a picturii capelei, iar apoi Sfânta Liturghie.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dat binecuvântarea să fie aduse spre închinare moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Ocrotitorii Catedralei patriarhale. „Pentru oraşul Mizil este o mare bucurie, fiindcă la o distanţă de numai şapte zile când moaştele Sfintei Filofteia au poposit în acest oraş, iată acum Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena au venit şi ei în oraşul acesta, dar într-o altă biserică, pentru a mângâia pe cei care vin şi cer ajutorul sfinţilor lui Dumnezeu, care sunt numiţi «prietenii şi casnicii Săi»“, a arătat Preasfinţia Sa, în cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii.
„Fiecare dintre noi este însoţit de la botez de către un înger păzitor, un înger care totdeauna ne aminteşte şi ne îndeamnă ca să săvârşim fapte bune. Aşa cum arată învăţătura Bisericii, îngerii sunt împărţiţi în nouă cete. Cei mai apropiaţi de Dumnezeu sunt Serafimii şi Heruvimii, iar cei mai apropiaţi de oameni sunt Arhanghelii şi Îngerii. Se cunosc din «Vieţile sfinţilor» şi minuni pe care Sfinţii Îngeri le-au făcut în diferite comunităţi creştine, iar cinstirea Sfinţilor Îngeri nu umbreşte în nici un fel cinstirea lui Dumnezeu, aşa cum nici cinstirea sfinţilor nu umbreşte cinstirea lui Dumnezeu“, a mai spus Preasfinţia Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Marian Daniel Constantinescu a fost hirotonit preot pe seama capelei Spitalului de Pediatrie din Ploieşti. La finalul acestei sfinte slujbe, PS Episcop Varsanufie Prahoveanul i-a acordat părintelui paroh Gheorghe Croitoru, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, rangul de iconom stavrofor, în semn de preţuire şi apreciere, cu dreptul de a purta crucea pectorală, brâul roşu şi bederniţă. De asemenea, pentru râvna şi dărnicia arătate faţă de Biserică au primit Distincţia de vrednicie „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou“ diaconul Alexandru Croitoru, pictorul Ion Ene, Gabriel Sandu, ctitorul capelei, şi Aurelia Dumitrache. „Este o zi deosebită întrucât puţini ştiu că acum 25 de ani, în această zi de 8 noiembrie, am sfinţit prima biserică unde am fost numit preot. În anul 1986 am fost numit, iar în 1988 a fost sfinţirea bisericii, un fapt foarte important pentru mine. Mulţumesc lui Dumnezeu, Maicii Domnului, Ocrotitoarea parohiei noastre, Sfinţilor Arhangheli şi tuturor oamenilor pe care i-a rânduit Dumnezeu ca să ne fie alături şi să realizăm această capelă. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vor urma lucrări şi la casa socială, construită lângă biserică, o clădire cu aproximativ 100 mp, cu etaj, ce va fi destinată copiilor şi bătrânilor nevoiaşi, dar şi familiilor cu probleme, fiindcă refugiul îl caută tot aici, la biserică. Astfel, trebuie să avem posibilitatea de a le oferi un adăpost, o masă caldă şi celelalte necesare“, a spus părintele paroh Gheorghe Croitoru.