La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Un centru de pelerinaj şi un nou magazin bisericesc la Buzău
Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a sfinţit şi inaugurat ieri, 20 februarie, noul Centru de pelerinaj „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ al eparhiei şi un nou magazin de cărţi şi obiecte bisericeşti în municipiul Buzău. La slujba de sfinţire au participat consilieri eparhiali, protopopi, dar şi persoane care au sprijinit renovarea şi amenajarea spaţiilor pentru cele două aşezăminte ale eparhiei.
Centrul de pelerinaj „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ funcţionează în cadrul Sectorului social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei şi este situat, la fel ca şi noul magazin de obiecte bisericeşti, în sediul Protopopiatului Buzău II din apropierea Centrului eparhial.
Prin intermediul acestui centru de pelerinaj, credincioşii din cele două judeţe, Buzău şi Vrancea, pot participa la pelerinaje de zidire duhovnicească la diferite mănăstiri şi locuri încărcate de sfinţenie şi istorie din România, Grecia, Sfântul Munte Athos, precum şi la Locurile Sfinte din Israel. În călătoriile lor duhovniceşti, pelerinii vor beneficia de asistenţă religioasă oferită de un preot însoţitor şi de o prezentare amănunţită cu privire la tradiţiile, obiceiurile şi istoria locului, realizată de un ghid profesionist. (Dragoş Olteanu)