La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Vechi obiecte de inventar liturgic, descoperite pe teritoriul românesc
Cei care nu ajuns încă să vadă expoziţia "Arta pelerinajului. Obiecte creştine în spaţiul est şi sud-est carpatic (secolele IV-XVI)", deschisă la Muzeul Unirii din Iaşi, mai pot profita de ocazia de a o vizita doar astăzi. Expoziţia a fost deschisă publicului larg timp de o lună (12 octombrie-12 noiembrie) şi a reunit obiecte ce întregesc tabloul pelerinajului, ca fenomen religios, aflate în depozitele mai multor muzee din ţară.
Printre acestea s-au numărat şi o serie de obiecte creştine descoperite în aşezarea de la Dăvideni (jud. Neamţ), unele produse pe plan local, altele aduse din regiunile sud-dunărene pe calea schimburilor comerciale. "Astfel, se remarcă un pieptene din os decorat la partea superioară a mânerului cu simbolul crucii, o cruciuliţă realizată din bronz, o linguriţă ce făcea parte dintr-un serviciu liturgic, precum şi o fibulă din bronz (obiect pentru prinderea veşmintelor, de regulă a mantiilor, pelerinelor)", a detaliat curatorul expoziţiei, muzeograful Ioan Iaţcu. De asemenea, printre obiectele expoziţiei s-au numărat şi câteva cruciuliţe-pandantiv, realizate fie din piatră şi plumb (cele descoperite la nord de Dunăre), fie din bronz, steatit, marmură şi lemn (cele descoperite pe teritoriul Dobrogei). (Otilia Bălinişteanu)