Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Un ctitor harnic și un înțelept păstor de suflete - părintele Alexandru Buta (1951-2019)
Am aflat cu multă întristare de trecerea din această viaţă a părintelui Alexandru Buta, preot harnic şi înţelept al Bisericii noastre, din judeţul Bihor.
Părintele Alexandru Buta s-a născut la data de 9 martie 1951, din părinţii Dumitru şi Parascheva, în localitatea Sârbi, judeţul Bihor.
După absolvirea școlii generale din localitatea natală, a urmat cursurile Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Oradea, între anii 1966-1970. Apoi, a ales calea sfântă a pregătirii pentru preoție şi s-a înscris, în anul 1970, la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit în anul 1974, în această perioadă fiind colegi de an.
A fost căsătorit cu doamna Florica Perţe, Dumnezeu binecuvântând familia lor cu doi copii: Florin şi Sanda.
În data de 26 octombrie 1974, este hirotonit preot, iar în 4 noiembrie 1974 primește cu bucurie ascultarea încredinţată de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Coman al Oradiei de a fi numit preot paroh la Parohia Sălard-Sfârnaş, o parohie greu încercată de-a lungul timpului. Biserica ortodoxă din Sălard, construită în perioada 1932-1936 de cele aproximativ 130 de familii ortodoxe care locuiau în această zonă, fusese demolată în anul 1940. Astfel că părintele Alexandru Buta a început demersurile pentru ridicarea unei noi biserici, obiectiv dificil, în contextul regimului comunist ateu din acea perioadă. După numeroase eforturi, piatra de temelie pentru noua biserică a fost sfințită de către Episcopul Vasile Coman, în luna mai a anului 1977, iar în luna noiembrie 1983 a avut loc târnosirea noii biserici ortodoxe din Sălard.
Datorită experienței pastorale acumulate până în acel moment, părintele Alexandru Buta a fost transferat de către Episcopul Vasile Coman al Oradiei, în anul 1984, la o altă parohie aflată în dificultate, şi anume Parohia Voivozi Cuzap. Aici a reuşit să ducă la bun sfârşit lucrările de pictură în frescă şi finisările bisericii, a cărei construcţie începuse în anul 1954. Târnosirea bisericii ortodoxe din Voivozi a avut loc în data de 23 octombrie 1988, moment în care părintelui Alexandru Buta îi este conferit rangul de iconom stavrofor.
Părintele Alexandru Buta s-a dedicat activităţii pastorale de la Parohia Voivozi timp de 32 de ani, perioadă în care, după finalizarea lucrărilor de la biserică, s-a îngrijit de construirea unei case parohiale şi a unei capele, de achiziţia unui clopot nou şi de buna organizare a cimitirului din localitate.
Începând cu data de 1 septembrie 2016, părintele Alexandru Buta s-a pensionat și s-a retras în comuna natală, Sârbi.
A fost un preot gospodar, ctitor de locașuri sfinte, mai ales într-o vreme tulbure a istoriei ţării noastre, marcată de regimul comunist ateu. Totodată, părintele Alexandru Buta a fost un preot cu o ținută morală și intelectuală deosebită. S-a arătat întotdeauna apropiat de cei aflați în nevoi și suferințe, duhovnic înțelegător și ostenitor desăvârșit în slujba Domnului nostru Iisus Hristos și a aproapelui. Mărturie stau şi cele peste 800 de Botezuri şi cele peste 400 de Cununii săvârșite de părintele Alexandru Buta în Parohia Voivozi.
Încredințăm familia, prietenii și pe toți cei care l-au cunoscut și iubit de întreaga noastră compasiune și adresăm tuturor sincere condoleanțe.
Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Arhiereul Veșnic, să aşeze sufletul părintelui Alexandru Buta în ceata drepților, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj de condoleanțe transmis la slujba de înmormântare a părintelui Alexandru Buta, vineri, 2 august 2019, biserica Parohiei Sârbi, judeţul Bihor.