10.000 de persoane au asistat la parada militară de la Arcul de Triumf

Data: 01 Decembrie 2009

Militari în uniforme româneşti de campanie din timpul Primului Război Mondial, precum şi vânători de munte, paraşutişti şi detaşamente de cavalerie ale Jandarmeriei au luat parte la parada militară organizată, ieri, de Ziua Naţională, la Arcul de Triumf

Parada militară de la Arcul de Triumf din Capitală, organizată cu ocazia Zilei Naţionale, a început ieri, la ora 11:00, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, a foştilor şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, a altor lideri politici, precum şi a aproximativ 10.000 de persoane. Militari în uniforme româneşti de campanie din timpul Primului Război Mondial, precum şi vânători de munte, paraşutişti şi detaşamente de cavalerie ale Jandarmeriei au luat parte la paradă.

La manifestare au fost prezenţi 1.300 de militari şi tehnică militară aparţinând categoriilor de forţe ale Armatei României, Ministerului Internelor, SRI şi SPP. Comandantul paradei a fost desemnat generalul-maior Ion Pâlşoiu, locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, cel care a înfiinţat şi a fost primul comandant al „Scorpionilor Roşii“, unitate de elită a Armatei române, prezentă în numeroase misiuni internaţionale. Primul detaşament care a defilat pe sub Arcul de Triumf a fost din partea Asociaţiei „Tradiţia Militară“, fiind format din 14 persoane care au purtat uniforme româneşti de campanie din timpul Primului Război Mondial. Asociaţia „Tradiţia Militară“ este membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare, fiind singurul grup de reconstituire istorico-militară a secolelor XIX-XX din România.

Deşi era anunţată iniţial de organizatori, defilarea celor două formaţii alcătuite din elicoptere IAR-330 Puma SOCAT de la Baza 90 Transport Aerian nu a mai fost posibilă, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. „Din cauza plafonului de ceaţă, elicopterele nu vor survola în cadrul acestei parade. În cazul elicopterelor, condiţiile sunt mai drastice“, a declarat purtătorul de cuvânt al MApN, maiorul Constantin Spânu.

La Alba Iulia au fost primite soliile din cetăţile de scaun

Manifestările organizate de Ziua Naţională la Alba Iulia au debutat la ora 9:30, cu momente solemne la statuile lui I. I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului, unde au fost depuse coroane şi jerbe de flori. Autorităţile din Alba Iulia au primit, apoi, în sala Unirii, soliile din cetăţile de scaun, moment care se păstrează în fiecare an şi aduce aminte de întâlnirea din 1918 a delegaţiilor sosite la Alba Iulia. La ora 11:30 a fost programat un ceremonial al schimbării gărzii în cetatea din Alba Iulia, realizat de garda cetăţii, formată din câteva zeci de persoane, în mare parte foşti militari îmbrăcaţi în uniforme medievale. După ceremonialul schimbării Gărzii Cetăţii a avut loc un Te Deum oficiat la Catedrala Reîntregirii de un sobor de ierarhi şi preoţi. A urmat apoi o paradă culturală dedicată Zilei Naţionale, un spectacol de muzică populară şi vernisajul unor expoziţii gastronomice în aer liber. Autorităţile din Alba au pregătit 21 de mii de sarmale şi 1.500 de litri de vin, pentru a le oferi gratuit participanţilor la manifestări. La Traseul celor Trei Fortificaţii a fost organizat apoi un ceremonial special, cu salve de tun în cinstea Zilei Naţionale a României, iar sărbătoarea s-a încheiat cu un foc de artificii şi un concert în aer liber.