10 ani în slujirea aproapelui la Centrul „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca
Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca a sărbătorit luni, 8 mai, 10 ani de la începutul activității medicale, precum și de la primirea primului pacient. Peste 6.012 pacienți cu boli cronice progresive, indiferent de etnie, statut social sau confesiune, au primit, în mod gratuit, asistență medicală, spirituală, psihologică şi socială.
Luni dimineața, în paraclisul centrului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „A sta lângă crucea celuilalt”. În cadrul Liturghiei, ierarhul s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui, precum și pentru toți pacienții care au trecut la Domnul, printre care și vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul), ctitorul așezământului.
De la ora 18:00, tot în paraclisul instituției medico-sociale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit o slujbă de Te Deum şi a rostit un cuvânt de învățătură despre faptele milei creștine, una dintre ele fiind ajutorarea celor bolnavi. Ierarhul le-a explicat celor prezenți că ele vor fi răsplătite de Domnul Hristos la a doua Sa venire.
Pr. dr. Bogdan Chiorean, directorul centrului, a mulțumit celor prezenţi şi celor care în decursul a 10 ani au sprijinit activitățile de îngrijiri paliative.
Pentru întreaga activitate desfășurată în slujba aproapelui, Înaltpreasfinția Sa i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici directorului centrului, pr. Bogdan Chiorean, iar pe secretarul din cadrul instituției, pr. Lorand Emanuel Komives, l-a hirotesit iconom. Mai mulţi angajați, colaboratori, ctitori și binefăcători au primit distincții și diplome.
În sala de evenimente a centrului, pr. dr. Bogdan Chiorean a prezentat, apoi, bilanțul realizărilor din cei 10 ani de activitate medicală şi proiectele de viitor, printre care se află extinderea instituției medico-sociale și construirea unui centru de îngrijiri paliative pediatrice.
Au mai vorbit: prefectul județului Cluj - Irina Munteanu; rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj- Napoca - prof. univ. dr. Dana Anca Buzoianu; și directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Cluj - dr. Luminița Chirilă.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Benedict Bistrițeanul, care este și președintele Asociației „Sfântul Nectarie” din cadrul eparhiei, a vorbit despre rolul și importanța centrului.