12 pictori bisericeşti premiaţi la Patriarhie
După Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu ocazia hramului istoric al Catedralei patriarhale din Bucureşti a avut loc premierea câştigătorilor Concursului naţional "Icoana ortodoxă - lumina credinţei", aflat la prima ediţie. Ulterior, în Sala "Europa Christiana" a Palatului Patriarhiei au avut loc vernisarea expoziţiei şi prezentarea catalogului dedicat acestui concurs.
Concursul a fost organizat în parteneriat de două dintre sectoarele Patriarhiei Române, Sectorul Patrimoniu cultural şi Sectorul Teologic-educaţional şi a avut drept obiectiv păstrarea tradiţiilor religioase şi culturale, prin punerea în valoare a talentelor în pictura bisericească. Au participat 45 de pictori iconari adulţi, cu câte 4 icoane fiecare şi s-au acordat 12 premii, câte 6 pentru fiecare dintre cele două secţiuni. Valoarea premiilor a fost de 25.596 lei. Numele câştigătorilor concursului a fost anunţat de pr. dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal. La Secţiunea Pictură pe lemn, pentru lucrări executate în tehnică tempera, stil neobizantin, câştigătorii au fost: ierod. Policarp (Marius Mihai Ifrim, Mănăstirea Cozia, Vâlcea), monahia Ecaterina (Mihaela Fermeşanu, Mănăstirea Dintr-un Lemn, Vâlcea) şi Cosmina Miu (Bucureşti) - menţiune; Liviu Florin Dumitrescu (Cervenia, Teleorman) - premiul al III-lea; monahia Fausta (Florentina Pană, Mănăstirea Bistriţa, Vâlcea) - premiul al II-lea. Premiul I a fost acordat lui Cristian Petre, din Ploieşti, jud. Prahova.
Câştigătorii Secţiunii Pictură pe sticlă (tempera, stil tradiţional românesc) au fost: Adriana Motronea (Sibiu), Elena Rusu (Bucureşti) şi Viorica Balaban (Braşov) - menţiune; Simona Teodora Roşea (Cluj-Napoca) - premiul al III-lea; Adina Elena Mocanu (Botoroaga, Teleorman) - premiul al II-lea. Premiul I a fost obţinut de Niculina Sanda Albu, din Floreşti, jud. Cluj.
Cu prilejul premierii câştigătorilor, pe scena amenajată pentru slujba de hram, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că "icoana ortodoxă nu este doar o podoabă în Biserică, este o expresie liturgică artistică a credinţei ortodoxe. Dacă icoana este ortodoxă înseamnă că ea transmite credinţa ortodoxă. Dacă icoana nu este pictată în mod corect, ea derutează, nu transmite credinţa ortodoxă. De aceea, un iconar trebuie să cunoască foarte bine credinţa ortodoxă, teologia liturgică a Bisericii şi mesajul pe care îl transmite icoana ortodoxă". Totodată, Preafericirea Sa a anunţat că în prezent se lucrează la un îndreptar de pictură bisericească, "unde vor fi arătate direcţiile, principiile teologice şi artistice pentru pictura bisericească, deoarece nu oricine şi oricum poate picta icoane ortodoxe sau frescă ortodoxă".
În Sala "Europa Christiana" a Palatului Patriarhiei a avut loc vernisarea expoziţiei şi prezentarea catalogului "Icoana ortodoxă - lumina credinţei". Pr. dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal, a prezentat catalogul editat de Editura "Basilica" a Patriarhiei Române. În această lucrare se regăseşte întreaga listă a participanţilor la acest concurs, sunt reproduse icoanele câştigătoare şi sunt prezentaţi membrii juriului.
La vernisaj au participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ierarhii Sfântului Sinod prezenţi la hramul Catedralei patriarhale şi premianţii celor trei concursuri organizate de Patriarhia Română. Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că pictura este "lecţia permanentă de teologie liturgică": "Pictura este o predică fără cuvinte, o predică vizuală şi când sunt mulţi, şi când sunt puţini în biserică. Nu este o podoabă, decât în al treilea rând. Mai întâi este expresia mărturisirii credinţei ortodoxe, în al doilea rând pictura este o chemare la rugăciune şi abia în al treilea rând pictura este şi frumuseţe sau podoabă a casei Domnului. Frumuseţea din biserică nu este un scop în sine, ci doar un îndemn la a căuta o frumuseţe netrecătoare", a mai spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Pentru prima dată câştigători ai unui premiu
Câştigătorul premiului I la secţiunea Pictură pe lemn, pentru lucrări executate în tehnică tempera, stil neobizantin, Cristian Petre (Ploieşti, jud. Prahova), ne-a declarat: "Este o mare bucurie şi o onoare, în acelaşi timp, să primesc acest premiu, pentru că este primul premiu din viaţa mea şi m-a emoţionat foarte tare acest lucru. Lucrez de foarte mult timp, se împlinesc 18 ani anul acesta de când am început să pictez şi este ca o recunoaştere a întregii munci depuse până acum, dar bineînţeles şi datorită harului Domnului nostru Iisus Hristos am ajuns la o calitate cât de cât plăcută".
Niculina Sanda Albu, din Floreşti, jud. Cluj, a obţinut premiul I la Secţiunea Pictură pe sticlă, cu icoane lucrate în tempera, în stil tradiţional românesc: "Am dorit să aduc la Bucureşti şcoala de la Nicula, să văd dacă cineva îşi mai aminteşte de icoana pe sticlă din Nicula, să încerc să aduc un suflu nou şi sper că am reuşit. Mă bucur foarte mult pentru premiul obţinut, nu am mai participat la nici un concurs până acum. Organizarea acestui concurs mi se pare o iniţiativă foarte bună, pentru că se doreşte promovarea icoanei lucrate atât pe sticlă, cât şi pe lemn şi mi se pare un prim pas foarte important pentru iconografii din România".