120 de persoane au beneficiat de asistență medicală gratuită
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat sâmbătă, 9 iulie 2022, o nouă acțiune în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”. Astfel, 120 de persoane din localitatea Mozăceni, județul Argeș, au fost consultate gratuit de medici specialiști în medicină internă, cardiologie, gastroenterologie, dermatologie, oncologie, medicină generală și pediatrie, pacienții beneficiind și de investigații EKG și ecografii abdominale.
La această activitate au participat 18 voluntari de la Paraclisul Catedralei Naționale, dintre care 14 cadre medicale.
„Această echipă minunată de medici sufletiști, care și-au dedicat timpul liber întrajutorării aproapelui, a oferit un sprijin concret comunității din Mozăceni, localitate în care spitalul s-a desființat, iar medici specialiști nu mai sunt. Pentru a beneficia de sprijinul unui medic specialist, localnicii trebuie să se deplaseze la distanțe considerabile, la Pitești, adică la aproximativ 60 km, sau la București, la peste 100 km. Destul de greu, dacă nu imposibil, mai ales pentru vârstnici, ținând cont că media de vârstă a celor prezenți la activitate a fost de 70-80 ani. Cei investigați medical au prezentat diverse afecțiuni, majoritatea cronice, o consecință și a faptului că mulți dintre aceștia nu au mai fost consultați de un medic specialist de foarte mult timp. M-am bucurat să reîntâlnesc și pacienți identificați cu diverse afecțiuni la vizita noastră anterioară la Mozăceni, care, de data aceasta, au venit pentru a ne mulțumi că sunt sănătoși. O dovadă clară a faptului că orice gest de ajutorare, cât de mic, poate schimba și chiar salva vieți”, ne-a spus Dănuț Prună, coordonator al voluntarilor bucureșteni.
Activitatea a fost sprijinită și de părintele Florin Dobrin, parohul bisericii din Mozăcenii de Sus, județul Argeș.
În cadrul investigațiilor medicale s-au descoperit la pacienții din comunitate afecțiuni grave care necesitau tratament urgent. „Tipologia problemelor medicale întâlnită în cadrul consultațiilor, din punctul de vedere al specialistului în chirurgie oncologică, a inclus un cancer de prostată, aflat, din păcate, în stadiul 4, dar care este tratat corespunzător și care prognozează o evoluție bună, un cancer de sân, diagnosticat pe loc, la care am recomandat un tratament adecvat, dar și câteva patologii benigne, printre care o litiază veziculară cu complicații - un calcul la fiere, cum se spune popular”, a spus dr. Virgiliu Mihail Prunoiu, medic primar chirurgie oncologică, Institutul Oncologic București.
Campania „Sănătate pentru sate” se desfășoară din anul 2015 în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății și are ca obiectiv organizarea unor acțiuni medicale cu caracter umanitar. Până în prezent, în cadrul campaniei, au fost organizate 80 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi și Giurgiu, numărul beneficiarilor depășind 9.500 de persoane.