139 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi
Joi, 19 februarie, Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Craiovei a organizat o serie de activităţi comemorative, închinate împlinirii a 139 de ani de la naşterea marelui nostru sculptor Constantin Brâncuşi. Artistul cu renume mondial şi rădăcini gorjeneşti a fost evocat la Craiova şi Târgu Jiu.
O largă paletă de manifestări comemorative au fost organizate joi, 19 februarie, în Arhiepiscopia Craiovei, pentru a marca împlinirea a 139 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. În acest sens, la Biserica „Sfinţii Apostoli“ din Târgu Jiu, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi, a săvârşit o slujbă de pomenire pentru sufletul marelui artist.
Constantin Brâncuşi - „un exemplu de trăire şi credinţă ortodoxă“
La finalul slujbei, IPS Irineu a vorbit celor prezenţi despre datoria fiilor Bisericii de a-şi pomeni înaintaşii. În acest sens, Părintele Mitropolit a subliniat faptul că, prin opera şi personalitatea sa, Constantin Brâncuşi confirmă strânsa legătură dintre viaţa şi credinţa poporului român, de-a lungul timpului. „Astăzi îl pomenim pe unul dintre fiii ţării noastre, Constantin Brâncuşi, cel care s-a ridicat din ţinutul acesta şi a creat un nume în întreaga lume, un adevărat fel de a fi. De această moştenire ne bucurăm noi astăzi şi o aducem întotdeauna în gândurile şi simţămintele noastre. De aceea, avem îndatorirea sfântă să-l pomenim permanent, să ne gândim la sufletul lui, la aşezarea lui în Împărăţia lui Dumnezeu, acolo unde toţi drepţii se odihnesc. Aşadar, pentru tot ceea ce ne-a lăsat Constantin Brâncuşi, pentru operele sale şi valoarea sa universală, înălţăm astăzi rugăciune înaintea lui Dumnezeu, ca prin această pomenire să ne încununăm de bucuria veşnică şi ne aşezăm laolaltă cu dânsul în neamul nostru românesc. Dacă ar fi să ne gândim la duminica trecută, a Înfricoşatei Judecăţi, ar trebui să ne aducem aminte că mai întâi se vor judeca neamurile şi după aceea persoanele. Prin urmare, pomenindu-l pe Constantin Brâncuşi, ne arătăm cinstitori ai înaintaşilor noştri, iubitori de neam şi de ţară, şi în acelaşi timp aceia care ţin la credinţa, religia şi învăţătura cea bună a Bisericii. Această predanie trebuie să rămână atât la cei mici, cât şi la cei mari, pentru că, dacă nu avem o identitate ortodoxă, nu vom putea niciodată să ne arătăm ca neam şi ca ţară în întreaga lume. Iată de ce marele nostru înaintaş ne învaţă, atât prin operele sale, cât şi prin statornicia sa în dreapta credinţă, că românul s-a născut creştin şi prin acest crez a biruit în lume“, a spus IPS Părinte Irineu.
Activităţi culturale la CJ Gorj
Evenimentele culturale au continuat în Sala Maură a Consiliului Judeţean Gorj, unde au fost ţinute o serie de prelegeri. În cadrul întâlnirii a fost lansată lucrarea „Strada Calea Eroilor“ de Vasile Vasiescu. Tot aici a fost vernisată o expoziţie de icoane realizate de elevii Secţiei de Artă Sacră a Liceului Teologic „Sfântul Nicodim“ din Târgu Jiu şi o expoziţie de fotografie. La final, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, a prezentat invitaţilor filmul „Vino acasă la Brâncuşi“, destinat prezentării potenţialului turistic al judeţului Gorj. Pelicula de scurtmetraj a fost premiată pe plan internaţional cu trofeul „Mărul de aur“.
Sesiune de comunicări la Protoieria Târgu Jiu Sud
Constantin Brâncuşi a fost de asemenea evocat în sala de festivităţi a Protopopiatului Târgu Jiu Nord, unde a fost prezentată o sesiune de comunicări. Au susţinut referate: prof. dr. Ion Mocioi, dr. Toma Rădulescu, pr. prof. Anghel-Nicolae Păunescu şi pr. prof. dr. Gheorghe Ionaşcu. La finalul întâlnirii, corul Liceului Teologic, dirijat de arhid. prof. Nicuşor Lăzărică, a interpretat în stil bizantin un buchet de cântări din perioada Postului Mare. La eveniment au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale, numeroşi oameni de cultură şi artă din municipiu.
Activităţi cultural-comemorative la Craiova
La Craiova, manifestările au debutat la ora 10:00 cu un Parastas care a fost săvârşit la Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu“, biserica unde Brâncuşi a fost cântăreţ la strană în perioada în care a urmat cursurile Şcolii de Arte şi Meserii (1894-1898) şi care i-a oferit ulterior şi o bursă pentru a-şi continua studiile. La finalul slujbei religioase, părintele prof. univ dr. Ştefan Resceanu a vorbit
despre viaţa, opera, personalitatea şi mai ales despre spiritul creştin ortodox care a însoţit fiecare lucrare şi fiecare acţiune a marelui sculptor, cel care nu a renunţat nici o clipă la moştenirea spirituală pe care a primit-o în vatra satului românesc, la biserica pe care a purtat-o neîncetat în inimă, dovadă că atelierul său din Impasse Ronsin îl compara cu un „metoc al Mănăstirii Tismana“, iar pe patul de moarte avea să mărturisească: „Mor cu inima întristată pentru că nu mă pot întoarce în ţara mea“.
După slujba religioasă a urmat vernisajul unei expoziţii de fotografie în Sala „Acad. Dinu C. Giurescu“ a Bibliotecii „Alexandru şi Aristia Aman“, intitulată „Lumea spiritualităţii tradiţionale a lui Constantin Brâncuşi“. Aceeaşi instituţie a găzduit şi expoziţia de carte „Constantin Brâncuşi - 139 de ani de la naştere“, cu cele mai reprezentative lucrări despre viaţa şi opera sculptorului. Au fost invitaţi să ia cuvântul scriitorul Dan Lupescu, lector dr. Emilian Popescu şi preot lector dr. Ion Reşceanu, cel care a prezentat expoziţia. „Constantin Brâncuşi a plecat până la urmă de la biserică şi a ajuns ceea ce este astăzi, fiind comemorat şi aniversat în întreaga lume. Biserica este cea care i-a sprijinit cariera în perioada de început când avea nevoie de un imbold să meargă mai departe“, a spus Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ în cuvântul de deschidere. Alături de Arhiepiscopia Craiovei şi instituţia gazdă, la realizarea manifestării au mai fost parteneri Secţia de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie şi Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români, filiala Craiova. (Arhid. Ioniţă Apostolache, diac. Gheorghe Cioiu)