Hramul comunității surzilor din Capitală
Persoane cu deficiențe de auz din Capitală, dar și din Târgoviște, Pitești și Giurgiu și-au sărbătorit sâmbătă ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Meletie, Episcopul Antiohiei, informează TRINITAS TV. Persoanele cu deficiențe de auz au participat la Sfânta Liturghie transpusă în limbaj mimico-gestual oficiată în Biserica „Sfântul Elefterie”-Vechi din Capitală, care este dată în folosință persoanelor cu această deficiență din 2008.
„Este o zi deosebită, Sfântul Meletie fiind ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din întreaga lume. Este cel care, în Sfânta Liturghie săvârșită în limbaj mimico-gestual, ne-a dăruit două semne, cel pentru Dumnezeu și pentru Sfânta Treime. Sfântul Ierarh Meletie este cel care ne adună laolaltă pe toți precum astăzi, împreună cu toți cei din comunitățile din apropierea Bucureștilor și nu numai. Peste 200 de credincioși deficienți de auz și vorbire s-au bucurat de Sfânta Liturghie, de comuniunea și părtășia frățească și dragostea cu care Dumnezeu ne-a încununat”, a declarat părintele Mirel Ilie, preotul comunității surzilor din București.
La eveniment au fost prezenți și membri ai altor comunități a surzilor din țară.
„Pentru noi, comunitatea surzilor din Pitești, este o onoare și o bucurie duhovnicească de a fi alături de frații noștri surzi din București și din împrejurimi și să ne bucurăm împreună, să îl rugăm pe Dumnezeu prin semne să ne ajute și să ne ocrotească. Din Pitești am venit cu un grup de 16 credincioși surzi și ne-am întâlnit cu bucurie frățească în Duhul Sfânt”, a declarat pr. Cătălin Țâru de la Biserica „Sfântul Grigorie Palama” din Pitești.
În ultima perioadă au fost transpuse în limbaj mimico-gestual mai multe cărți de cult. De asemenea, Arhiepiscopia Bucureștilor se îngrijește de nevoile duhovnicești ale comunității surzilor din București și formează noi preoți pentru oficierea slujbelor în limbaj mimico-gestual.
„Arhiepiscopia Bucureștilor se îngrijește de această categorie specială de persoane cu deficiențe de auz și vorbire, la nivelul arhiepiscopiei fiind aproximativ 3.000 de astfel de persoane. Ne-am gândit împreună cu președintele Asociației Naționale a Surzilor din România să inițiem și un curs pentru preoții din țară care vor să se înscrie să învețe limbajul mimico-gestual și să fie solidari cu ceilalți preoți care activează deja în comunitățile cu astfel de deficiențe“, a declarat pr. Eugen Bucur, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor.