175 de ani de la prima anestezie  cu eter în România

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 08 Feb 2022

La 5 februarie 1847, la Spitalul Garnizoanei din Timişoara a avut loc prima anestezie cu eter a unui pacient de pe teritoriul românesc, efectuată de medicul ceh Mathias Musil și de medicul maghiar Joseph Siehs, ambii medici militari, cu studii la Viena.

Pacientul anesteziat prin metoda narcozei se numea Nikolai Muntyan (Nicolae Munteanu), era recrut și a fost supus unei intervenții de amputare a coapsei. A fost anesteziat cu ajutorul unui aparat de inhalat eter „confecţionat pe loc de medicii militari menţionaţi şi era inspirat din schiţele apărute în revista «London Illustration Gazette»”, conform unui studiu pu­bli­cat de medfam.ro. 

Această premieră românească a fost importantă în contextul epocii, mai ales că a fost pusă în practică la numai 112 zile dis­tanță după ce fusese realizată pen­tru prima dată în SUA de către medicul William Green Morton. La 16 octombrie 1846, acesta a executat prima demonstrație reușită de anestezie cu eter dietilic, anestezie sub care chirurgul John Collins Warren l-a operat pe bolnavul Gilbert Abbott de o tumoră vasculară buco-linguală. Tot în luna februarie 1847, s-a realizat o astfel de anestezie și la Iași, la Spitalul „Sfântul Spiridon”, iar la Bucu­rești prima anestezie cu eter a avut loc în 21 februarie 1847, la Spitalul Colțea.