20 de tineri şi-au întărit, la Durău, speranţa şi încrederea în Dumnezeu

Un articol de: Oana Nistor - 12 Iunie 2013

20 de tineri cu dizabilităţi, angajaţi ai unităţii protejate Util Deco, dezvoltată şi susţinută de Fundaţia „Alături de Voi“ (AdV) România, au beneficiat, la sfârşitul săptămânii trecute, de o excursie de două zile la Durău, eveniment ce a marcat debutul campaniei de responsabilitate socială numită „Centrul de pelerinaj - centru de sprijin pentru comunitate“. Tinerii au participat la ateliere de dezvoltare personală, dar şi la un atelier de pictură în cadrul căruia şi-au arătat măiestria în privinţa combinării culorilor, impresionând prin răbdare şi perseverenţă. Parteneriatul cu Fundaţia „Alături de Voi“ reprezintă un punct de plecare într-o misiune ce se doreşte a fi de lungă durată, Mitropolia Moldovei şI Bucovinei anunţându-şi intenţia de a sprijini şi alte viitoare proiecte derulate de organizaţii şi fundaţii din judeţul Iaşi, altele decât cele aflate sub patronaj propriu.

Într-o perioadă, reprezentau doar statistici ori subiecte de reportaj pentru jurnaliştii străini veniţi să arate cu degetul disfuncţionalităţile sistemului românesc de protecţie socială. De o bună perioadă de timp, cu ajutorul unor oameni cu suflet mare, organizaţi în cadrul unor fundaţii şi asociaţii nonprofit, copiii şi tinerii cu dizabilităţi (infectaţi cu virusul HIV, cu handicap locomotor, mental etc.) încearcă să-şi depăşească problemele, să înveţe că lumea înconjurătoare nu trebuie privită doar în negru, că, găsindu-şi un loc în societate, pot visa la un viitor în care tabloul vieţii lor poate fi colorat în culori vii, optimiste, surâzătoare chiar. Pot astfel sparge bariere, prejudecăţi, îi pot face pe ceilalţi din jur să-i accepte aşa cum sunt, să-i iubească chiar.

Fundaţia „Alături de Voi“ este una dintre organizaţiile care au înţeles că tinerii cu dizabilităţi trebuie ajutaţi, învăţaţi să-şi făurească un viitor în care ei nu vor mai fi dependenţi de sistemul de protecţie socială a statului. Iar un pas înspre independenţă îl reprezintă un loc de muncă. AdV România a dezvoltat astfel un model de unitate socială, Util Deco, unde au putut fi integraţi în muncă, pe loc de muncă protejat, 35 de tineri cu dizabilităţi. „Aceşti tineri nu sunt doar încadraţi în muncă, ci sunt consiliaţi atât din punctul de vedere al dezvoltării personale, cât şi din punctul de vedere al adaptabilităţii la un loc de muncă. Încercăm să le oferim soluţii pentru o mai bună motivare, să se simtă acceptaţi aşa cum sunt ei, să se simtă utili şi apreciaţi“, ne-a relatat doamna Mihaela Munteanu, director de dezvoltare şi comunicare AdV România.

Acest deziderat a stat la baza parteneriatului cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, prin Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“, care a dorit să arate tinerilor un exemplu palpabil de apreciere, oferindu-le în mod gratuit posibilitatea de a merge într-o excursie de două zile la Durău. În zilele de 8 şi 9 iunie, 20 de tineri au participat la Durău la ateliere de dezvoltare personală, fiind consiliaţi în vederea dezvoltării personale şi spirituale. „Atelierele organizate în cadrul excursiei au vrut să fie un modul de dezvoltare personală.  Am lucrat cu ei pe imaginea de sine, stima de sine şi relaţionare interpersonală armonioasă. Ei au reacţionat foarte bine mai ales că metodele utilizate au fost unele de educaţie nonformală, care prind foarte bine la vârsta lor. O astfel de ieşire este foarte benefică deoarece îi scoate din mediul lor, din mediul obişnuit în care îşi desfăşoară activităţile, mai ales că acesta este un spaţiu care ne îndeamnă la meditaţie, la recreere, ne induce o stare de linişte, de bine, şi cred că este foarte util pentru ei“, a spus, imediat după finalizarea unui atelier de dezvoltare personală, doamna Ramona Marian, psiholog în cadrul Fundaţiei „Alături de Voi“ România.

Apropierea de Dumnezeu prin intermediul picturii icoanei

Tinerii au participat şi la un atelier de pictură, în cadrul căruia şi-au arătat măiestria în privinţa combinării culorilor, impresionând prin răbdare şi perseverenţă. „Pictura unei icoane necesită cel puţin o lună de zile, timp în care îţi trebuie multă răbdare şi multă dăruire. M-au impresionat aceşti copii pentru că şi-au dat interesul chiar dacă unii dintre ei nu au pictat niciodată icoane. Mulţi dintre ei au pus foarte mult suflet în lucrările lor şi au pictat aşa cum au simţit prima lor icoană. Sunt tineri talentaţi şi trebuie motivaţi să-şi dezvolte talentul“, ne-a mai spus şi maica Heruvima de la Mănăstirea Durău. 

Părintele ierodiacon Serafim Pantea, de la Mănăstirea Golia din Iaşi, care i-a însoţit pe tineri la Durău, aflându-se aproape de ei şi trăind odată cu ei emoţia acestei întâlniri, le-a vorbit acestora despre cât este de importantă credinţa în Dumnezeu în încercarea de a trăi o viaţă lină: „Ca mulţi alţi copii din ziua de astăzi, unii dintre ei nu au apucat să cunoască o anumită latură a umanităţii, şi anume credinţa. Unii au cunoscut mai puţin, alţii mai mult, alţii deloc. Omul adevărat nu este homo sapiens, ci homo sanctus, după cum spunea Nichifor Crainic. Credinţa este cu atât mai importantă pentru tineri, deci şi pentru cei de aici, cu cât ei sunt tot mai  impresionabili de ceea ce văd în jur, la televiziune, la colegi etc. Uneori sunt trataţi cu răutate, cu dispreţ din cauza problemelor, însă toate acestea le putem depăşi, putem deveni mai buni dacă trăim cu credinţă în Dumnezeu, dacă facem bine celor ce ne fac rău, după cum ne învaţă Mântuitorul Hristos“.

IPS Teofan îi va vizita pe tinerii sprijiniţi de Fundaţia „Alături de Voi“

După ce au primit şi cadouri din partea Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“, constând în obiecte de igienă personală şi cărţi, tinerii şi-au exprimat regretul că nu au putut sta mai mult la Mănăstirea Durău. „Nu am mai fost într-o astfel de excursie, plecăm cu regretul că au fost doar două zile, noi am fi vrut să stăm mai mult, să fie o vreme mai frumoasă (n.r. sâmbătă, la Durău, a plouat torenţial), însă mă bucur că am avut ocazia să ne adunăm laolaltă toţi, să ne împărtăşim problemele, gândurile noastre…“, ne-a spus unul dintre băieţii prezenţi, care a adăugat şi ceea ce au învăţat: să se respecte pe sine şi să-i respecte pe cei din jurul lor. În ceea ce priveşte perspectiva, am aflat de la una dintre domnişoare că ceea ce o ajută să fie încrezătoare că se va putea descurca singură pe viitor este credinţa în Dumnezeu: „O parte din banii câştigaţi aici (n.r. la fundaţie, în cadrul atelierelor protejate) îi păstrez pentru ca mai târziu să pot să mă descurc singură. Le mulţumesc tuturor celor de la fundaţie pentru întreg ajutorul dat, de când am venit şi până acum, în fiecare zi ne ajută. Cu ajutorul lui Dumnezeu ştiu că mă voi descurca şi după ce voi împlini 26 de ani, când va trebui să mă mut într-o locuinţă şi să mă îngrijesc singură“. 

Campania de responsabilitate socială va continua cu aceiaşi tineri, în perioada următoare, la sediul Fundaţiei „Alături de Voi“ România. „Această excursie este doar începutul campaniei «Centrul de pelerinaj - centru de sprijin pentru comunitate», care a constat în aducerea la Mănăstirea Durău a acestor 20 de tineri. În perioada următoare, tot în cadrul campaniei, IPS Teofan va face o vizită la sediul Fundaţiei „Alături de Voi“, unde aceşti copii lucrează în cadrul Atelierului protejat Util Deco. După acest parteneriat cu Fundaţia AdV, urmează să încheiem  noi parteneriate cu fundaţii şi ONG-uri din judeţul Iaşi pentru a continua implicarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în societate“, ne-a spus domnul Costel Damian, managerul Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al MMB.

Locuri de muncă protejate pentru persoanele cu dizabilităţi

Fundaţia „Alături de Voi“ România este prima organizaţie din ţară care a înfiinţat trei unităţi protejate sub sigla „Util Deco“ (la Iaşi, Tg. Mureş şi Constanţa), în care a creat locuri de muncă pentru persoane seropozitive HIV. În cadrul Util Deco, unde acum lucrează persoane cu diverse dizabilităţi, funcţionează un centru de multiplicare, ateliere specializate pe legătorie manuală, artă meşteşugărească şi pictură, confecţionare lumânări, servicii de arhivare şi depozitare documente, personalizare, croitorie, organizare de evenimente, servicii de distribuţie de produse (birotică, papetărie, produse de curăţenie şi întreţinere, echipamente de protecţie, materiale promoţionale). În cadrul Util Deco au fost create 35 de locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi, în special tineri, inclusiv unii care vin din sistemul de protecţie a copilului. De asemenea, AdV România este unul din promotorii conceptului de economie socială la nivel naţional, deţinând Centrul Naţional de Economie Socială la Iaşi şi alte centre de resurse în domeniu, în Constanţa şi Tg. Mureş, precum şi un centru de resurse on-line www.ropes.ro.