200 de ani de la târnosirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh“ - Flămânzi
Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ din oraşul Flămânzi, judeţul Botoşani, a împlinit duminică, 13 octombrie 2013, două secole de când a fost sfinţită. Momentul a fost marcat prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul.
În luna iulie a anului 1813, marele vornic Teodor Balş deschidea larg porţile conacului său pentru a-l primi pe vrednicul de pomenire mitropolit Veniamin Costachi, care venea la Flămânzi să târnosească ctitoria pe care boierul Teodor a ridicat-o spre slava lui Dumnezeu şi spre folosul familiei sale. Biserica, dimpreună cu moşia Flămânzi, a trecut în proprietatea domnitorului Mihail Sturdza, ca mai apoi, în 1920, să ajungă în stăpânirea senatorului ing. Grigore Alevra, care va restaura biserica, urmând a fi sfinţită la 29 iunie 1921. Cu timpul, sfântul lăcaş a devenit biserica parohiei Poiana, până în anul 1999, când în această localitate s-a ridicat şi sfinţit Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. În acest context, din anul 1999, Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ este loc de rugăciune pentru parohia nou înfiinţată Nicolae Bălcescu 2. În toamna anului 2000, lăcaşul de închinăciune a fost închis. În aceste împrejurări, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a hotărât arondarea unui număr de 250 de familii de la parohia Cordun şi 80 de familii de la parohia Flămânzi, care au format din iunie 2001 parohia Flămânzi-Cordun. Tot atunci, este numit paroh părintele Mihai-Marius Pîjîn. Între anii 2004-2013, se efectuează ample lucrări de reparaţie. Din luna noiembrie a anului 2011 până în vara acestui an s-au realizat lucrările de restaurare a picturii murale de către pictorul Florea Sorin din Suceava. Lucrările de construcţie, reparaţie şi restaurare s-au întreprins între anii 2007-2013, cu osteneala enoriaşilor parohiei şi prin colecta făcută de domnul Ioan Avătămăniţei.
Anii de trudă, încununaţi prin slujba resfinţirii
Lucrările realizate la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ - Flămânzi au fost binecuvântate prin slujba de resfinţire oficiată de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După cum ne-a relatat părintele paroh Mihai-Marius Pîjîn, cu acest prilej, lăcaşul de închinăciune a primit al doilea hram, „Sfânta Cuvioasă Parascheva“. Slujba de sfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie arhierească, la finalul căreia pr. paroh Mihai-Marius Pîjîn a fost hirotesit iconom stavrofor. Părintele Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, a prezentat în câteva cuvinte activitatea parohiei „Pogorârea Sfântului Duh“ - Flămânzi, apoi au mai vorbit senatorul Doina Federovici primarul oraşului Flămânzi, Dan Oloeriu, şi preotul Ilie Alupei de la parohia Nicolae Bălcescu I, care a fost slujitor la această biserică între anii 1974-1979. Părintele paroh a mulţumit donatorilor, binefăcătorilor şi tuturor celor care l-au susţinut în aceste lucrări de înfrumuseţare a bisericii: „Istoria acestei biserici ne oferă o nouă pagină din cartea existenţei sale pe care să o scriem noi. Deşi au provenit din alte două parohii de care s-au desprins, enoriaşii acestei biserici i-au înţeles durerea şi i-au văzut tristeţea. Toate eforturile financiare şi fizice, toate grijile care ne-au frământat în aceşti 12 ani de trudă au fost învăluite în bucuria acestei împliniri şi înnoiri pentru care trebuie să fim recunoscători tuturor“. PS Calinic Botoşăneanul a adresat credincioşilor un cuvânt, în care a făcut referire la Evanghelia din Duminica a XXI-a după Rusalii.