2019, anul-ţintă de aderare la UE a Republicii Moldova
Sprijinul acordat de ţara noastră eforturilor Republicii Moldova pe calea integrării europene a fost, încă o dată, salutat de autorităţile de la Chişinău, primul-ministru Iurie Leancă exprimându-şi, totodată, speranţa că ţara sa va deveni membră UE în a doua jumătate a anului 2019. La acea dată, România va prelua preşedinţia Consiliului UE. Un moment aşteptat de moldoveni este şi luna mai a acestui an, când va intra în vigoare liberalizarea regimului de vize.
Autorităţile de la Chişinău sunt decise să urmeze România în Uniunea Europeană, premierul Iurie Leancă exprimându-şi vineri speranţa că Republica Moldova va putea deveni membru al Uniunii Europene în a doua jumătate a anului 2019, în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE. Oficialul de la Chişinău a mulţumit încă o dată României pentru sprijinul acordat ţării sale pe calea integrării europene, declarând, totodată, că vor conta în continuare pe susţinerea României. „Rolul Bucureştiului, al prim-ministrului, al ministrului (Titus) Corlăţean, al preşedintelui (Traian) Băsescu în a ne ajuta să realizăm acest obiectiv este foarte mare. Aşa încât, încă o dată mulţumesc frumos şi, sigur, vom conta şi în continuare pe acest sprijin şi pe acest dialog extrem de important ca să ajungem acolo unde ne dorim - ţară candidată în primă instanţă şi, aşa cum am convenit, domnule prim-ministru, atunci când România va deţine preşedinţia (Consiliului UE, n. red.), eventual Moldova să poată ajunge ţară membră a UE. Iată şi un proiect naţional comun, nu?“, a declarat Iurie Leancă, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său român, Victor Ponta, citat de corespondentul Agerpres.
În cadrul întrevederii nu au lipsit discuţiile asupra situaţiei din regiune, premierul de la Chişinău afirmând că se doreşte ca cele două state să aibă o poziţie comună la eventualele provocări din regiune. „Ţinând cont de complexitatea situaţiei regionale, este important să avem acest dialog cu prietenii de la Bucureşti. Am avut un schimb de opinii extrem de important pentru a ne coordona acţiunile şi să vedem cum răspundem noi la eventuale provocări din regiune“, a menţionat premierul de la Chişinău, menţionând că există un dialog şi cu autorităţile de la Kiev pe care îl va aprofunda în timpul vizitei pe care o va efectua în capitala Ucrainei. În ceea ce priveşte decizia Consiliului de miniştri al Uniunii Europene, care a susţinut vineri propunerea Comisiei Europene de liberalizare a regimului vizelor pentru călătoriile de scurtă durată, primul-ministru Victor Ponta şi-a exprimat speranţa că aceasta va intra în vigoare la 25 mai. „Am vorbit despre ceea ce cred că e cel mai important obiectiv pentru Moldova - aplicarea noilor reguli pentru cetăţenii moldoveni de a călători fără vize şi voiam să fiu sigur că toate procedurile se fac la timp, astfel încât din 25 mai cetăţenii moldoveni să circule fără vize în Europa“, a spus Ponta. Cetăţenii moldoveni, posesori ai paşaportului biometric, nu vor mai avea nevoie de vize în spaţiul Schengen pentru călătoriile de scurtă durată, respectiv pentru o perioadă de şedere de până la 90 de zile pe parcursul a şase luni. (Oana Nistor)