23 de medalii de aur la Salonul de inventică de la Bruxelles
Inventatorii români au obţinut pentru cele 31 de invenţii prezentate la cea de-a 64-a ediţie a Concursului internaţional Bruxelles-EUREKA dedicat inventicii, organizat în cadrul Salonului INNOVA, 23 de medalii de aur, 8 medalii de argint, precum şi 29 de premii speciale. Invenţia medicală „Proteză de şold scurtă femurală cervicală” a câştigat cinci dintre aceste medalii.
România a obţinut un bogat palmares la cea de-a 64-a ediţie a Concursului internaţional Bruxelles-EUREKA dedicat inventicii, organizat în cadrul Salonului INNOVA (19-21 noiembrie 2015, Bruxelles, Belgia). Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, inventatorii români au obţinut pentru cele 31 de invenţii prezentate 23 de medalii de aur, 8 medalii de argint, precum şi 29 de premii speciale (14 premii obţinute la festivitatea de premiere şi 15 premii acordate în standul României). „A fost o reuşită mare a delegaţiei României, cea mai mare reuşită la un salon. Fără doar şi poate, România a fost cea care în acest an a fost recordmanul delegaţiilor”, a spus rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB), Mihnea Costoiu, citat de Agerpres, care a mai arătat că sunt foarte multe produse care s-au transformat în produse vandabile. Acesta a mai precizat că UPB a obţinut la EUREKA 14 medalii şi a subliniat că numai invenţia medicală „Proteză de şold scurtă femurală cervicală” a câştigat cinci dintre aceste medalii: medalia de aur a salonului, Premiul special al Secţiunii „Medicină şi sănătate” şi trei diplome, acordate de delegaţiile Franţei, Rusiei şi Poloniei.
Produsul premiat este o proteză de şold, cu un sistem inovator de fixare, mixt, prin înşurubare şi cimentare în colul femural, dispozitiv medical ale cărei principale avantaje sunt atât posibilitatea de implantare prin tehnici chirurgicale minim invazive, cât şi asigurarea unei conservări maxime a masei osoase. Ideea acestui proiect a aparţinut maiorului medic asist. univ. dr. Marius Moga, din Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC), care, în urmă cu un an de zile, a iniţiat dialogul cu echipa de cercetători din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti. „Preocuparea medicului militar a fost determinată de practica medicală zilnică, ce l-a adus, în nenumărate rânduri, în situaţia luării unei decizii terapeutice, chirurgicale, cu resurse materiale limitate. Astfel, în ultimii cinci ani, medicul Marius Moga a analizat mai multe variante de diagnostic şi tratament pentru pacienţii săi, mulţi dintre aceştia fiind diagnosticaţi cu diferite afecţiuni cu interesare osoasă, derivate din patologia oncologică”, se arată într-un comunicat al Spitalului Militar Central. Obiectivul proiectului le-a permis, celor care au făcut parte din echipa de cercetători din SUUMC, realizarea unui tratament individualizat pentru fiecare pacient şi o integrare rapidă în viaţa socială.
Medicul Marius Moga a precizat că proiectul este în fază de prototip, nefiind experimentat pe pacienţi. El a susţinut că, în cazul în care invenţia va ajunge la stadiul de producţie, costul va fi de jumătate sau chiar mai puţin decât al unei proteze folosite în prezent.
În acest an, pentru invenţia „Short femoral stem cervical endoprothesis” s-a obţinut brevetul naţional, urmând ca, la începutul anul viitor, să se demareze demersurile necesare pentru omologarea, la nivel internaţional, a acestui dispozitiv medical.