Slujiri arhiereşti în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 28 Feb 2017

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a lăsatului sec de brânză), în catedrale şi biserici din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, ierarhii au oficiat Sfânta Liturghie, apoi le-au vorbit credincioşilor despre înţelesurile duhovniceşti ale pericopei evanghelice de la Matei, capitolul al 6-lea, versetele de la 14 la 21, precum şi despre perioada Postului Mare, care este una a căutării mai intense a Împărăţiei cerurilor.

La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. „Evanghelia pe care am ascultat-o, scurtă şi în cuvinte simple, ne pune înaintea ochilor şi a sufletului, spre meditaţie, aceste trei teme foarte importante: milostenia, rugăciunea și postul. Textul acesta face parte din Predica de pe munte, iar în partea a doua a predicii, Mântuitorul atrage atenţia asupra importanţei milosteniei, rugăciunii şi postului în viaţa noastră duhovnicească. Pe aceste trei lucrări sufleteşti El le numeşte faptele dreptăţii (...). Perioada Sfântului şi Marelui Post este o perioadă de căutare a Împărăţiei cerurilor. Duminica de astăzi se numeşte Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. El a fost izgonit din Edenul pământesc pentru trei greşeli: neascultarea faţă de Dumnezeu, călcarea poruncii postului şi lipsa pocăinţei sau a regretului pentru păcatul neascultării”, a evidenţiat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul. 

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala din Târgoviște. Înalt­preasfinția Sa a vorbit despre importanța deosebită a postului, în cadrul urcușului duhovnicesc spre Înviere, ca modalitate unică de a ne apropia de Dumnezeu și de aproapele. Pentru aceasta, iertarea, smerenia, solidaritatea și disponibilitatea slujirii aproapelui sunt condiții necesare progresului spiritual, înaintării pe drumul înnoirii existenței noastre și asemănării, pe cât se poate, cu Mântuitorul Hristos.

În Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Piteşti. Cu această ocazie, ierarhul a adresat credincioşilor un cuvânt de învăţătură, în care a amintit de folosul duhovnicesc și trupesc al postului, ca urcuş spiritual spre Înviere.

Credincioșii din Parohia Șerbești, județul Vrancea, au trăit momente de înălțare duhovnicească, prilejuite duminică de prezența în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei. „Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în care a arătat că Evanghelia Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai ne îndeamnă să ne iertăm unii pe alții, să postim cu smerenie și cu bucurie și să ne eliberăm de obsesia acumulării de bunuri trecătoare, pentru a parcurge cum se cuvine călătoria duhovnicească spre Înviere”, ne-a declarat Dragoş Olteanu, consilier eparhial.

Preasfinţitul Părinte Vin­cențiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Fetești Gară I, Protopopiatul Fetești, unde a săvârşit Sfânta Liturghie. Cu această ocazie, Preasfinţia Sa a hirotesit iconom stavrofor pe pr. Alexandru Florian Brateș, pentru activitatea depusă în cadrul comunității parohiale. După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a oficiat slujba de sfințire a veș­mântului pictural și a catapetesmei, de curând restaurate.

În Episcopia Giurgiului, în paraclisul Parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni” și „Sfânta Sofia” din municipiul Giurgiu, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Prea­sfințitul Părinte Episcop Ambrozie. Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor, au fost aduse spre închinare fragmente din moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina. De asemenea, credincioșii prezenți s-au închinat şi la icoana ce păstrează părticele din moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu.