30 de ani de la catastrofa de la Cernobîl

Un articol de: Oana Nistor - 27 Aprilie 2016

Ieri s-au împlinit 30 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl.

Pentru a marca momentul, a avut loc o comemorare a victimelor, la care au participat atât supraviețuitori cât și oameni care s-au implicat în acele momente precum și oficialități de stat. A fost săvârșită o slujbă religioasă de un sobor de clerici iar apoi au fost rostite discursuri prin care a fost evocat momentul.

La 26 aprilie 1986, la ora 01:23, reactorul numărul patru de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat în timpul unui test de siguranță. Nu există date oficiale privind numărul total al victimelor acestui dezastru - se știe, însă, că 25.000 au murit numai după ce au participat la decontaminarea zonei, iar solurile europene continuă să fie contaminate. Combustibilul nuclear a ars timp de zece zile, aruncând în atmosferă elemente radioactive care au contaminat, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa și mai ales Ucraina, Belarus și Rusia, republici sovietice în acea perioadă.

Prima alertă publică a fost emisă în 28 aprilie de Suedia, care detectase o creștere a radioactivității, iar președintele URSS, Mihail Gorbaciov, a intervenit public abia în 14 mai.