40 de milioane de euro, subvenţii pentru angajarea absolvenţilor 2014

Data: 15 Octombrie 2014

Întreprinzătorii sunt rugaţi să acceseze programul de subvenţionare a locurilor de muncă pentru absolvenţii din 2014, suma disponibilă fiind de 40 de milioane de euro. Timp de un an, costurile pentru salariaţi pot fi acoperite 100% din cadrul acestui program, potrivit ministrului delegat pentru Turism, Mediul de Afaceri şi IMM-uri.

România derulează un program european, POSDRU, de 40 de milioane de euro, pentru locuri de muncă subvenţionate pentru absolvenţii 2014, iar autorităţile îi îndeamnă pe întreprinzători să acceseze programul, mai ales că oamenii de afaceri îi pot acoperi integral costurile cu salariaţii pe o perioadă de 12 luni. Mai mult, demnitarul a subliniat că, în urma discuţiilor avute cu ministrul fondurilor europene, domnul Eugen Teodorovici, programul va continua şi în următorii ani. „România are un program de 40 de milioane de euro pentru locuri de muncă subvenţionate pentru absolvenţii 2014; îi rog şi îi invit pe întreprinzători să acceseze acest program, costurile pentru salariaţii lor pot fi acoperite 100% din cadrul acestui program, pe o perioadă de 12 luni. După discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Eugen Teodorovici vom continua acest program şi pe perioada 2014-2020“, a declarat marţi ministrul delegat pentru Turism, Mediul de Afaceri şi IMM-uri, domnul Florin Jianu. Sprijinul financiar acordat firmelor va acoperi plata unui salariu net de 900 de lei pentru absolvenţii de studii medii, respectiv de 1.300 de lei pentru absolvenţii de studii superioare, pe o perioadă de minimum 6 luni şi de maximum 12 luni.

Absolvenţii din acest an beneficiază şi ei de stimulente financiare la angajare, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.  Astfel, dacă sunt înregistraţi la ANOFM şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 de lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării. De asemenea, absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.

Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării, mai precizează ANOFM.

Angajatorii pot beneficia, totodată, de stimulente financiare în situaţia în care angajează în muncă şomeri peste 45 de ani sau şomeri părinţi, unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajării îndeplinesc condiţiile legale de pensionare,  ucenici, persoane cu handicap sau tineri cu risc de marginalizare socială, precum şi elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor. (Oana Nistor)