45 de miliarde de euro pentru reducerea decalajelor de dezvoltare

Data: 05 Aprilie 2023

Comisarul european Elisa Ferreira a declarat, luni seară, la Iaşi, că programele de coeziune reprezintă o investiţie comună prin care sunt alocate fonduri statelor UE, în scopul recuperării decalajelor dintre țări și dintre regiuni. România va beneficia de 45 de miliarde de euro prin Politica de Coeziune 2021-2027, bani împărțiți în opt programe naționale și opt regionale. 

În prezența comisarilor pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira (foto), și pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a miniștrilor proiectelor europene, Marcel Boloș, și al muncii, Marius Budăi, la Iași au fost lansate programele naţionale aferente Politicilor de Coeziune 2021-2027, care au în vedere reducerea disparită­ților între regiunile României, precum și dintre țara noastră și alte state membre.

„Comisia Europeană şi România angajează în acest caz 45 de miliarde de euro şi îi implică în viitorul țării. Este o sumă substanţială. Sunt 2.400 de euro pentru fiecare persoană din România”, a afirmat comisarul Elisa Ferreira, citată de Agerpres.

Oficialul a subliniat că aceasta este a treia rundă de politică de coeziune din România, menţionând că fiecare dintre rundele precedente a dus la „creştere economică şi îmbunătăţire substanţială a nivelului de viaţă”, venitul pe locuitor crescând de la 40% din media UE în 2006 la 74% în 2021. 

Ferreira a remarcat că, în ciuda progreselor masive, mai este mult de muncă pentru reducerea decalajelor foarte mari dintre regiuni.

„Bucureşti are un venit pe cap de locuitor aproape de două ori mai mare decât media europeană. Deci este o realizare minunată. Dar sunt regiuni precum Vaslui unde venitul pe locuitor este o treime din media europeană. Adică, o diferenţă de şase ori între Bucureşti şi regiunile mai puţin prospere”, a afirmat comisarul, subliniind că aceste disparităţi devin mai vizibile şi mai riscante în timpul crizelor.

Potrivit Ministerului Investi­țiilor și Proiectelor Europene, prin Politica de Coeziune 2021-2027, România beneficiază de 8 programe naționale și de 8 programe regionale, primele apeluri fiind așteptate în al doilea trimestru al acestui an.

Programele naționale au următoarele alocări: programul Creș­tere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare - 2,2 miliarde de euro; Tranziție Justă - 2,53 miliarde pentru locuri de muncă în șase județe (Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș); Incluziune și Demnitate Socială - 4,15 miliarde; programul Educație și Ocupare - 4,34 miliarde; Sănătate - 5,88 miliarde; Transport - 9,62 miliarde; Dezvoltare Durabilă - 5,25 miliarde; programul Asistență Tehnică - 959,43 milioane de euro.

Programele regionale sunt dedicate celor opt regiuni de dezvoltare și beneficiază de bugete cuprinse între 1,17 (Vest) și 1,75 miliarde de euro (Nord-Est). (C. Z.)