50 de ani de la fondarea Universității de Medicină și Farmacie din Craiova

Un articol de: Pr. Teodor Marcu - 07 Octombrie 2020

Vineri, 2 octombrie 2020, în sala mare a Centrului Multifuncțional Craiova a avut loc festivitatea de comemorare a semicentenarului Universității de Medicină și Farmacie din Craiova (1970-2020). 
La invitația rectorului prof. dr. Dan-Ionuț Gheonea, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a ținut un cuvânt de binecuvântare, dar și de mulțumire la acest moment aniversar al instituției craiovene. Înaltpreasfinția Sa a subliniat că Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova este o instituție de suflet a Olteniei. Cu toate că vorbim de o perioadă de 50 de ani de funcționalitate oficială, totuși, în Oltenia, medicina s-a dezvoltat cu mult timp înainte, atât în bolnițele mănăstirilor, dar și în centrele medicale particulare, a explicat ierarhul. 

Totodată, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit și de dimensiunea spirituală a medicului, care este chemat la slujirea aceasta de către Dumnezeu, Doctorul sufletului și al trupului: „Noi suntem chemați prin profesia noastră ca să fim mâinile lui Dumnezeu. De aceea, doctorul este mai mult decât un om care lucrează. Doctorul este un om cu vocație. Nu poți să devii medic dacă nu ai vocație. Medicina este un fel de altar, iar medicul este un sacerdot care lucrează împreună cu Dumnezeu la îndreptarea acestor slăbiciuni umane. Valoarea medicului este deosebit de importantă, pentru că el este chemat să lucreze cu Dumnezeu de la naștere, în timpul vieții și până în clipa când omul trece din lumea aceasta”. 

În semn de prețuire și de recunoștință pentru activitatea rodnică în slujirea oamenilor și a Bisericii, Mitropolitul Olteniei a conferit distincția „Crucea Sfântului Nicodim de la Tismana”, clasa I, prof. dr. Tudorel Ciurea, membru al Adunării eparhiale, în trecut rector al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova.