50 de ani dezastruoși pentru fauna planetei
Planeta a pierdut în medie aproape 70% din populaţiile sale de animale sălbatice în mai puţin de 50 de ani, potrivit unui raport al Fondului Mondial pentru Natură (WWF), care cere măsuri imediate pentru a opri crizele naturale şi climatice, relatează AFP şi dpa. Raportul „Living Planet”, publicat la fiecare doi ani de WWF, arată că în medie 69% din populaţiile de peşti, păsări, mamifere, amfibieni şi reptile au dispărut între 1970 şi 2018. Speciile care trăiesc în lacurile cu apă dulce, râuri şi zonele umede au fost cel mai grav afectate, înregistrându-se o scădere în medie de 83%, din 1970.
Principala cauză a reducerii faunei sălbatice este distrugerea habitatelor lor naturale de către om, mai ales pentru dezvoltarea agriculturii, urmată de supraexploatare şi braconaj. Schimbările climatice reprezintă un alt factor important, al cărui rol „creşte foarte, foarte rapid”, a avertizat Marco Lambertini, director general al WWF. Urmează poluarea, precum şi răspândirea speciilor invazive, favorizată de om.
Raportul WWF reprezintă o „alertă roşie pentru planetă şi, prin urmare, pentru umanitate”, a declarat Lambertini, în cadrul unei conferinţe de presă. Cifrele sunt „cu adevărat înfricoşătoare” pentru America Latină, a declarat Mark Wright, directorul ştiinţific al WWF, cu o dispariţie în medie de 94% în această regiune renumită pentru biodiversitatea sa şi „decisivă pentru reglementarea climei”.
Indexul „Living Planet” ia în considerare 32.000 de populaţii din 5.230 de specii de animale, păsări, reptile, amfibieni şi peşti din întreaga lume şi modul în care au evoluat de-a lungul deceniilor.