60 de ani de la aducerea icoanei Maicii Domnului „Siriaca”
În acest an, în Duminica Ortodoxiei, 25 februarie 2018, s-au împlinit 60 de ani de când icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca” a fost adusă pe pământ românesc, la Mănăstirea Ghighiu, județul Prahova. La acest moment de sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Prezența icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca” în Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova este o binecuvântare pentru obștea monahală, dar și pentru credincioșii care caută ajutor în necazuri și mângâiere în suferințe. În acest an s-au împlinit 60 de ani de când icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca” a fost așezată spre închinare și binecuvântare în biserica așezământului monahal. În semn de mulțumire, duminică, 25 februarie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Sărbătorirea a 60 de ani de prezență a icoanei Maicii Domnului „Siriaca” a coincis în acest an cu Duminica Ortodoxiei, precum și cu pomenirea de către Biserica Ortodoxă a Sfântului Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, unul dintre marii apărători ai sfintelor icoane. După citirea Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, ierarhul a vorbit despre contextul istoric al aducerii în România a icoanei făcătoare de minuni. „Icoana Maicii Domnului «Siriaca» a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu de către Episcopul Vasile Samaha, mai târziu Mitropolit de Sergiopolis (Siria) în Patriarhia Antiohiei. ş…ţ Locurile de unde a fost adusă icoana Maicii Domnului au trecut și mai trec și astăzi prin încercări. Maicile de aici, din Mănăstirea Ghighiu, împreună cu un grup de credincioși care vin permanent, strâng numeroase mărturii ale minunilor pe care cinstita icoană a Maicii Domnului le-a săvârșit în acest răstimp: foarte mulți bolnavi vindecați; foarte multe mame care nu au putut avea copii au primit de la Dumnezeu acest dar; foarte mulți oameni aflați în încercări au primit mângâiere de la Maica Domnului. De aceea, foarte mulți credincioși în zilele de rând, mai ales în zilele de sărbătoare, poposesc aici, la Mănăstirea Ghighiu, închinându-se celei care este mai înaltă decât cerurile și mai curată decât strălucirile soarelui. Astfel, la împlinirea a 60 de ani de la aducerea acestei sfinte icoane în Mănăstirea Ghighiu, aducem și noi smerite rugăciuni către Preacurata Născătoare de Dumnezeu pentru a ne ocroti, a mijloci pentru noi înaintea lui Dumnezeu, a ajuta mănăstirea în care se află și pe credincioșii pelerini care vin aici pentru a se apropia de Mântuitorul Iisus Hristos, cu rugăciunile Preacuratei Sale Maici”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
La finalul sfintei slujbe, Preasfinția Sa a prezentat trei apariții editoriale: „Slujba Sfintei Icoane a Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu” și „Istoria și Acatistul Sfintei Icoane a Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu”, apărute recent la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, respectiv „Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu. Istorie și Mărturii”, apărută recent la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.
Icoana Maicii Domnului „Siriaca” are o vechime de peste patru veacuri. A fost pictată pe lemn de santal, în Rusia, și este o reproducere a icoanei Maicii Domnului din Kazan sau Kazanskaya, cea mai cunoscută icoană rusească după care s-au făcut numeroase copii în întreaga lume. Datorită legăturilor dintre Patriarhia Rusă și Patriarhia Antiohiei, icoana a ajuns prin pelerini ruși în Antiohia. În 25 februarie 1958, în timpul Patriarhului Justinian Marina, Episcopul antiohian Vasile de Samaha a adus-o în România în urma mai multor descoperiri ale Maicii Domnului. Timp de 34 de ani, sfânta icoană a rămas în paraclisul Mănăstirii Ghighiu, dar, din anul 1992, în urma descoperirii în chip minunat către maica stareță Pelaghia, icoana Maicii Domnului a fost așezată în biserica mare. În semn de mulțumire și recunoștință, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în ședința de lucru din 15 februarie 2018 înscrierea, începând cu anul 2019, în calendarul ortodox a cinstirii icoanei Maicii Domnului „Siriaca” în ziua Izvorului Tămăduirii (vineri în Săptămâna Luminată) a fiecărui an. De asemenea, au fost aprobate și textele Acatistului și Slujbei sfintei icoane a Maicii Domnului „Siriaca”.