Slujiri arhierești în Muntenia și Dobrogea
Biserica Ortodoxă Română a pomenit în Duminica a 33-a după Rusalii pilda Vameșului și a Fariseului. În eparhii din Muntenia și Dobrogea, ierarhii au slujit la catedrale și la biserici parohiale, iar în cuvintele de învățătură le-au vorbit credincioșilor și de începutul Triodului, perioadă liturgică premergătoare sărbătorii Sfintelor Paști.
Duminică, IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din istorica cetate de scaun munteană. Referindu-se la pilda Vameșului și Fariseului, ierarhul a subliniat în cuvântul de învățătură că rugăciunea smerită stă la baza iubirii altruiste și dezinteresate față de semeni. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit întru preot pe diaconul Marius Ciprian Puiu, pe seama Parohiei Produlești, Protoieria Târgoviște Sud.
Numeroși credincioși argeșeni au participat duminică la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, la Biserica Domnească „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Pitești.
În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a amintit celor prezenți cât de important este să punem început bun având modelul de smerenie al vameșului din Evanghelie. Biserica Domnească, situată în piața Vasile Milea din municipiul Pitești, a fost construită în 1656 de către domnitorul Constantin Șerban Vodă și soția sa, Doamna Bălașa.
În prima duminică din perioada Triodului, IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Pătârlagele I, județul Buzău, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie~. Din soborul slujitorilor au făcut parte: pr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal la Sectorul cultură și patrimoniu religios al Patriarhiei Române; pr. Paul Gavrilă, protoiereu al Protopopiatului Pătârlagele; pr. Justin-Mihail Dobrin, parohul bisericii, precum și alți preoți de la parohiile învecinate. Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei a dat răspunsurile liturgice. Locașul de cult al Parohiei Pătârlagele I a fost ridicat în perioada 1911-1916, pe locul unei foste biserici de piatră, din 1634. În ultima perioadă, cu strădania preotului paroh s-au realizat mai multe lucrări de întreținere și înfrumusețare a bisericii.
IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, duminică, 5 februarie. Numeroși credincioși din municipiu, precum și familii cu copiii lor, s-au rugat împreună cu chiriarhul locului. După Sfânta Liturghie, IPS Părinte Arhiepiscop Casian a oferit copiilor și părinților prezenți la slujbă o agapă la Reședința arhiepiscopală, i-a binecuvântat pe cei mici și le-a oferit iconițe și daruri.
Duminică, PS Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica Parohiei Lehliu Gară, județul Călărași. Cu această ocazie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost adusă la Parohia Lehliu Gară, spre închinare, o raclă de la Mănăstirea Pasărea de lângă București, cu părticele din moaștele mai multor sfinți.
PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica Parohiei Vărăști, Protopopiatul Herești, județul Giurgiu. Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor, au fost aduse duminică, de la Catedrala Episcopală din Giurgiu, părticele din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina şi ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care au fost aşezate spre închinare într-un loc special amenajat în interiorul sfântului locaş.
Tot duminică, PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Casimcea, Protopopiatul Babadag, județul Tulcea. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii sfântului locaş.