A 15-a sesiune plenară a Comisiei mixte de dialog teologic catolic-ortodox

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 13 Iunie 2023

În perioada 1-7 iunie 2023 a avut loc la Alexandria, în Egipt, cea de-a 15-a sesiune plenară a Comisiei mixte internaţionale de dialog teologic între Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă, informează Φως Φαναρίου. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la acest eveniment de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, şi de pr. conf. univ. dr. Patriciu Vlaicu. Miercuri, 7 iunie, a fost adoptat „Documentul Alexandria”, cu tema: „Sinodalitate şi primat în al doilea mileniu şi în prezent”.

Gazda reprezentanţilor ortodocşi şi romano-catolici din întreaga lume a fost Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al Întregii Africi, care a adresat invitaţilor un cuvânt de bun-venit şi a subliniat că „dialogul teologic trebuie cultivat pentru a progresa şi pentru a da roade la toate nivelurile cu onestitate, demnitate şi respect reciproc”, se arată pe fosfanariou.gr. 

Partea ortodoxă a fost reprezentată de delegaţi ai Patriarhiei Ecumenice, Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Ierusalimului, Patriarhiei Române, Patriarhiei Georgiei, Bisericii Ortodoxe a Ciprului, Bisericii Ortodoxe a Greciei, Bisericii Ortodoxe a Poloniei, Bisericii Ortodoxe a Albaniei şi Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehe şi din Slovacia.

Delegaţia Bisericii Romano-Catolice, alcătuită din 18 membri, a fost condusă de Cardinalul Kurt Koch, preşedintele Consiliului pontifical pentru promovarea unităţii creştine. Co-preşedinte al întrunirii a fost Mitropolitul Iov de Pisidia, reprezentant al Patriarhiei Ecumenice.

În prima zi, conform obiceiului, delegaţii ortodocşi şi cei romano-catolici s-au reunit separat pentru a-şi coordona activitatea. În continuare a avut loc şedinţa plenară în Catedrala Patriarhală „Buna Vestire” din Alexandria. Cu acest prilej au fost examinate proiectele de texte elaborate de Comitetul mixt de coordonare în cadrul întrunirilor de la Bose, Italia (2018 şi 2019), şi de la Rehymnon, Insula Creta, Grecia (2022). Timp de câteva zile, textul a fost lecturat, dezbătut, amendat şi revizuit de către un comitet de redactare alcătuit din trei membri ortodocşi şi trei romano-catolici. Textul final a fost înaintat sesiunii plenare, unde în urma discuţiilor s-a ajuns la un acord cu privire la documentul intitulat „Sinodalitate şi primat în al doilea mileniu şi în prezent”, care va rămâne în istorie drept „Documentul Alexandria”. Textul cuprinde patru capitole, o introducere şi concluzii.

Delegaţii ortodocşi au slujit duminică, 4 iunie, Sfânta Liturghie de praznicul Pogorârii Duhului Sfânt în biserica Mănăstirii Sfântului Sava din Alexandria, sub protia Preafericitului Părinte Teodor al II-lea. În continuare a avut loc o recepţie organizată de comunitatea greacă din localitate. După-amiază, membrii comisiei au vizitat celebra Bibliotecă din Alexandria.

Prima întrunire a Comisiei mixte internaţionale de dialog teologic între Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă a avut loc în anul 1980, în insulele Patmos şi Rhodos. Sesiunile plenare sunt găzduite alternativ de câte o ţară de tradiţie ortodoxă, respectiv catolică. Până în prezent au fost aprobate documente teologice ce poartă pe scurt numele localităţii unde s-a întrunit comisia: Rhodos (1980), München (1982), Bari (1987), Valaam (1988), Balamand (1993), Ravenna (2007), Chieti (2016).