A apărut Calendarul creștin-ortodox pentru anul 2024

Un articol de: Protos. Joachim Bejenariu - 20 Octombrie 2023

Calendarul creștin-ortodox pentru anul 2024 a fost tipărit și poate fi achiziționat de la pangarele bisericilor din București, Ilfov și județul Prahova, de la librăriile și magazinele de cărți și obiecte bisericești ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și de pe website-ul colportaj.ro.

Calendarul creștin-ortodox pentru anul 2024 este editat, ca în fiecare an, în 6 formate de prezentare, după cum urmează: calendarul foaie de perete; calendarul agendă mică; calendarul agendă mare; calendarul spiră de perete; calendarul de birou cu picior (toate 5 editate de Arhiepiscopia Bucureștilor - Editura „Cuvântul Vieții”); calendarul cu însemnări al Patriarhiei Române - realizat la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă.

Calendarul creștin-ortodox în format foaie de perete și calendarul agendă mică pentru anul 2024 au fost deja tipărite și puse la dispoziția credincioșilor de hramul Catedralei Patriarhale din Capitală, „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor”.

În Cuvântul-înainte la calendarul creștin-ortodox pentru 2024, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, menționează că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2024 drept Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți.

În ședința de lucru din 4 iulie 2023, Sfântul Sinod a hotărât înscrierea a trei sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe Române: în ziua de 7 septembrie, Sfânta Cuvioasă Casiana Imnografa; în ziua de 2 iulie, Sfântul Ierarh Ioan Maximovici; în ziua de 28 august, Sfântul Cuvios Iosif Isihastul. De asemenea, cinstirea icoanei Maicii Domnului „Axion Estin”, dar și prima prăznuire a sărbătorii Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, în 13 iulie.

Calendarul creștin-ortodox foaie de perete cuprinde calendaristica pentru anul 2024 și rânduielile bisericești aprobate de Sfântul Sinod. Este ilustrat cu icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

Calendarul tip agendă mică are, în plus față de calendarul tip foaie de perete, Cuvântul-­înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, rugăciunile începătoare și prezentarea Sectorului pelerinaje al Patriarhiei Române și a componentelor Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române (Radio TRINITAS, TRINITAS TV, Publicațiile LUMINA, Agenția de știri BASILICA și Biroul de presă al Patriarhiei Române), iar pe coperta a patra, prezentarea pe scurt a Serviciului de colportaj bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Calendarul tip agendă mare cuprinde, în plus față de calendarul tip agendă mică, organizarea canonică și administrativă a Bisericii Ortodoxe Române, precum și datele de contact ale sectoarelor din cadrul Patriarhiei Române și Arhi­episcopiei Bucureștilor.

Cel tip spiră cuprinde, pe lângă calendaristica pe anul 2024, și 12 icoane din catapeteasma Paraclisului istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din ansamblul Reședinței Patriarhale.

Calendarul de birou cu picior păstrează formatul din anii precedenți, caracterizat prin utilitatea sa practică.