A doua ediţie a Simpozionului Internaţional „Dumitru Stăniloae“
Începând de astăzi şi până pe data de 17 mai, va avea loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi cea de-a II-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Dumitru Stăniloae“. Tema din acest an - „Comuniune euharistică şi trăire filocalică“ - are legătură atât cu declararea anului 2014 de către Biserica noastră ca an omagial dedicat Tainei Sfintei Euharistii, cât şi cu împlinirea a 220 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Paisie Velicicovschi, cel care a iniţiat prima traducere a „Filocaliei“, apărută la Petersburg în anul 1793.
Cea de-a II-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Dumitru Stăniloae“ va debuta astăzi, de la ora 17:00, în Aula „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, şi a unui prorector din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“, care vor rosti mesajele de întâmpinare şi de deschidere a lucrărilor. Va urma apoi un recital al Corului bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, care va susţine concertul de sfârşit de an universitar „Să mulţumim Domnului“, ediţia a VI-a: partea I (piese religioase), apoi pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă, ultimul rector al Institutului Teologic din Iaşi şi primul decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, fost secretar al Conferinţei Bisericilor Europene, actualmente profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, va susţine conferinţa „Contribuţii ortodoxe cu privire la Taina Sfintei Euharistii în context intercreştin pe plan mondial“. Prima zi a simpozionului va fi încheiată de concertul de sfârşit de an universitar „Să mulţumim Domnului“, ediţia a VI-a: partea a II-a (piese populare - patriotice), susţinut de Corul bărbătesc „Mitropolit Iosif Naniescu“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă ieşene.
Numeroşi invitaţi din ţară şi din străinătate
În zilele de 16 şi 17 mai, simpozionul va continua în Sala Coloanelor şi în Sala Consiliu ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, precum şi la căminul Akademos al Universităţii „Al. I. Cuza“, cu prezentarea lucrărilor, pe mai multe secţiuni, a numeroşi preoţi şi profesori din ţară şi din străinătate. Printre invitaţii din străinătate se numără PS Climent din Ucraina - responsabil cu Sectorul învăţământ al Sfântului Sinod din această ţară, pr. conf. univ. dr. Karaisaridis din Grecia, prof. Joseph Famerée din Belgia, prof. Pablo Argarate din Austria, prof. Pekka Metso din Finlanda.
„Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca 2014 să fie an omagial dedicat Tainei Sfintei Euharistii. Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, asumându-şi această temă deosebit de importantă pentru teologia şi viaţa Bisericii, a considerat că este bine să includă şi o reflecţie asupra modelului de trăire filocalică şi importanţa sa pentru edificarea conştiinţei euharistice în contextul lumii de astăzi. Motivul care a determinat această decizie este faptul că în 2014 se împlinesc 220 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Paisie Velicicovschi de la Neamţ, care a iniţiat prima traducere a «Filocaliei», apărută la Petersburg în anul 1793, şi cel care a iniţiat un curent de reînnoire isihastă foarte important în epocă, cu urmări pe o arie foarte largă, nu doar în Moldova, Ţara Românească sau Transilvania, ci şi în tot spaţiul răsăritean, curent care este practicat şi astăzi în unele mănăstiri din ţara noastră. Aşadar, tema Simpozionului Internaţional «Dumitru Stăniloae», care se află la cea de-a II-a ediţie a sa, va fi «Comuniune euharistică şi trăire filocalică». Este o temă actuală pentru misiunea şi viaţa Bisericii de astăzi, întrucât Euharistia Bisericii, fără edificarea conştiinţei euharistice personale prin asumarea modelului filocalic de trăire creştină, nu va rodi profund în viaţa personală şi comunitar-eclesială a fiecărui creştin. Dorim ca această a II-a ediţie să trateze şi următoarea problematică: în ce măsură lumea de astăzi realizează importanţa Sfintei Împărtăşanii, în ce măsură se pregăteşte cum se cuvine pentru a o primi, în ce măsură vede în ea, după spusele Sfinţilor Părinţi, «leac al nemuririi» şi «merinde ale vieţii veşnice», hrană şi medicament?“, a subliniat pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.
Programul simpozionului va cuprinde şi vizitarea expoziţiei de icoane şi miniaturi a studenţilor de la specializările Artă sacră şi Patrimoniu cultural ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă - Iaşi, precum şi vizitarea mănăstirilor Cetăţuia şi Neamţ.