A fi creștin te poate costa uneori viața
Credința majoritară a lumii este, din păcate, și cea mai persecutată din lume. Potrivit ultimului Raport mondial elaborat de ONG-ul „Porți Deschise”, instituție fondată în 1955, activă în 60 de state și care cercetează acest fenomen încă din 1997, persecuțiile contra creștinilor s-au intensificat în ultimul an, atingând din ce în ce mai multe regiuni ale lumii, sursa principală a acestora fiind islamismul extremist. Pentru 2015 se raportează cel mai ridicat indice de persecuție din ultimii 14 ani, ariile cu cea mai rapidă creștere a prigoanelor împotriva creștinilor fiind Orientul Mijlociu, Africa și Asia Centrală.
În 2015, peste 7.000 de creștini au fost martirizați în diferite țări ale lumii, în care toleranța religioasă este doar o expresie care sună bine auzului, sau dă bine pe hârtie, neregăsindu‑se însă niciunde în viața concretă a lumii postmoderne din Asia sau Orientul Mijlociu. Acest sumbru număr impresionează și mai mult, dacă ne gândim că avem de‑a face cu o creștere de aproximativ 63% față de 2014, an în care au fost raportați nu mai puțin de 4.334 de creștini uciși pentru credința lor în Hristos. Conform datelor acestui ultim raport mondial, violențele contra creștinilor s‑au soldat cu cei mai mulți morți în Nigeria (4.028), acest număr fiind aproape dublu față de cel din 2014.
Raportul „Porți Deschise” este însă relativ, cifrele putând fi în realitate mult mai mari. Doar în Coreea de Nord, țară care ocupă pentru al 14‑lea an consecutiv primul loc în lista celor mai intolerante 50 de țări față de exprimarea credinței în Hristos, există se pare numeroase lagăre de muncă unde sunt concentrați zeci de mii de creștini.
Persecutorii zilelor noastre
Odată înfloritoare, comunitatea bimilenară creștină din Irak a ajuns astăzi pe cale de dispariție, extremismul islamic și tensiunile crescânde dintre kurzi și arabi făcând ca numărul creștinilor de aici să fie astăzi doar de câteva mii. Una dintre curbele ascendente cele mai puternice privind violența împotriva creștinilor o înregistrează Eritreea, în lista celor mai persecutoare 50 de țări continentul african fiind prezent cu nu mai puțin de 16 state. Cei 2,5 milioane de creștini din această mică țară situată în apropierea Arabiei Saudite și a Yemenului sunt supuși unor terori care au adus încă din 2004 acest mic colț de lume în topul celor mai nemiloase 20 de țări în ceea ce privește libertatea de exprimare religioasă a creștinilor. Lista persecutorilor continuă cu țări precum: Afganistan, Siria, Pakistan, Somalia, Sudan și Iran, din lista primelor 10 țări persecutoare făcând parte acum și Libia.
Viața creștinilor în Asia
În 2015, atacurile contra locașurilor de cult creștine s‑au dublat în raport cu 2014. S‑au înregistrat nu mai puțin de 2.406 biserici care au fost ținta actelor de profanare și distrugere prin diverse mijloace, China fiind „fruntașă” la acest capitol, urmată îndeaproape de Nigeria, Republica Centrafricană și Niger.
Potrivit agenției catolice de știri Ucanews, 2015 a fost unul dintre cei mai negri ani din istoria Chinei privind persecuțiile împotriva creștinilor. În ultimii doi ani, doar în densa provincie chineză Zhejiang, situată în estul țării, la sud de Shanghai, peste 1.500 de biserici au fost ținta acțiunilor de demolare abuzivă. Acestora se adaugă o campanie sistematică de demolare a crucifixelor, care par, în ochii multor demnitari, ostentative. Cât privește China de Vest, în vasta provincie Xinjiang, atât simbolurile, cât și orice fel de vestimentație cu caracter religios au fost interzise. Ultima acțiune națională prin care autoritățile își măresc controlul asupra celor cinci religii autorizate pe teritoriul Chinei vizează impunerea unei noi „cărți de identitate” pentru toți clericii, informează agenția de informare Eglises d’Asie. Aceeași agenție informează și despre recentul refuz din partea guvernului chinez de a permite studenților din China continentală să studieze la Universitatea catolică „Sfântul Iosef” (USJ) din regiune administrativă specială Macao de pe coasta de sud‑est a Chinei. Potrivit institutului american Pew Research Centre, specializat în cercetarea statistică a religiilor din întreaga lume, în China existau în 2010 aproximativ 58 de milioane de protestanți și 9 milioane de catolici, prognoza creșterii numărului lor fiind de 10% pe an.
Potrivit lui Nichel Varton, directorul filialei franceze a ONG‑ului „Porți Deschise”, se preconizează că vastul continent african, cu cea mai numeroasă populație de tineri din lume (200 de milioane, cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani), va fi locul în care violențele pe fond religios vor crește cel mai mult în viitorul apropiat, ținând cont atât de faptul că Biserica africană s‑a dublat față de dimensiunile ei de acum 15 ani, cât și de faptul că populația musulmană de aici tinde să se radicalizeze, fiind totodată împinsă spre sud de deșertificarea tot mai accentuată din nordul continentului.
Extremismul islamic rămâne sursa principală a persecuțiilor, atingând 35 de țări din cele 50 repertoriate în acest index mondial. Potrivit acestui studiu de amploare, nașterea Statului Islamic a generat o radicalizare a societăților musulmane, având ca rezultat asuprirea tuturor minorităților existente, inclusiv a celei creștine. Este cazul Irakului și al Siriei, dar și al Uzbekistanului și al Tadjikistanului.
Nici situația din India nu este mai puțin îngrijorătoare, în 2015, CBN Europe raportând nu mai puțin de 177 de cazuri de persecuție împotriva creștinilor, 68 de agresiuni fizice, 36 de cazuri de oprire a serviciilor religioase și de devastare a locașurilor de cult, precum și 18 cazuri de arestări de pastori. Din aceeași parte a lumii, Catholic Secular Forum raportează aproximativ 200 de acte de violență împotriva creștinilor, precum și asasinarea a șapte pastori protestanți. În total, aproximativ 8.000 de creștini, dintre care numeroși copii și femei, au fost în ultimul an victimele violențelor anticreștine din această țară, informează site‑ul romano‑catolic lavie.fr.
În India trăiesc astăzi 25 de milioane de creștini, echivalând cu doar 2,3% din întreaga populație indiană. Prigoana cea mai puternică este în statele din centrul și din nordul Indiei, șase dintre statele acesteia interzicând convertirea de la hinduism la creștinism sau islam, precizează CBN Europe. Se pare că autorii acestor acte de violență sunt grupuri extremiste și fanatice de hinduși, care și‑au propus ca până în 2021 să elimine din India pe toți cei care nu adoptă hinduismul, informează lavie.fr. Potrivit informațiilor recente furnizate de agenția de știri fides.org, creștinii din India au ajuns să solicite guvernului măsuri sporite de securitate în zilele ce mai rămân până la sărbătoarea Sfintelor Paști. Chiar luna aceasta s‑au înregistrat acte de vandalism asupra locașurilor de cult creștine, precum și acte de violență împotriva a 18 neoprotestanți penticostali din statul Telangana din sudul Indiei.
Imigranții creștini în Europa
Paradoxal, nici chiar pe bătrânul continent creștinii nu sunt scutiți de persecuții. În Franța tot mai multe capele și biserici sunt țința actelor de vandalism, cazuri raportate aproape zilnic de site‑ul creștin christianophobie.fr. Imigranții creștini din Orientul Mijlociu care caută un adăpost în Uniunea Europeană sunt deseori persecutați chiar de frații lor de suferință: imigranții musulmani. Despre acest fenomen vorbește pentru cotidianul Sunday Express chiar Michel Varton, directorul filialei franceze a ONG‑ului „Porți Deschise”. El atrage atenția asupra violențelor pe care le‑au suferit iranieni convertiți la creștinism din partea unor irakieni musulmani în nordul Franței. În urma violențelor, unul dintre iranieni a fost omorât, iar alții înjunghiați, scăpând totuși cu viață. Imigranții creștini ajung astfel să evite taberele de refugiați, de frica imigranților musulmani.
Chiar dacă la 27 ianuarie 2016 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție care condamnă ca genocid atrocitățile împotriva creștinilor comise de gruparea Daesh în Orientul Mijlociu, lucrurile în fapt nu au evoluat prea mult.
Tuturor ne rămâne însă o datorie sfântă: aceea de a ne ruga, atât pentru persecutați, cât și pentru persecutori. Un pas în acest sens a fost făcut încă din 1993, când s‑a stabilit ca, în fiecare primăvară, data de 24 martie să fie o Zi de rugăciune și de post în memoria tuturor misionarilor martiri.