„A fi în slujba neamului presupune capacitate de dăruire”
Miercuri, 20 octombrie 2021, cu ocazia împlinirii a 71 de ani de la înființarea Batalionului 202 Apărare CBRN Huși, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat o slujbă de Te Deum și a sfințit troița închinată eroilor neamului, informează Biroul de presă al eparhiei.
La eveniment au fost prezenți prefectul județului Vaslui, Mircea Gologan, președintele Consiliului județean, Dumitru Buzatu, oficialități locale și cadre militare.
În cuvântul adresat celor prezenți, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a vorbit despre statornicia și unitatea la care ne îndeamnă semnul Crucii: „Crucea este semnul statorniciei în iubire, indiferent cât de ostili ar fi cei care vor să ne clatine din energia pe care o avem în a ne jertfi pentru ceea ce credem. Hristos, pe Cruce, a rămas neclintit în dragostea Sa, jertfindu-Se pentru noi, oamenii, chiar dacă cei care L-au răstignit nu au avut capacitatea să-I fie recunoscători pentru tot ceea ce a făcut, chiar dacă Îi aruncau priviri piezișe, Îl denigrau și Îl calomniau. Aceasta înseamnă Crucea: chiar și în situațiile complicate, să rămânem neclintiți în crezul nostru, în dragostea pe care o avem față de valorile pentru care suntem în stare să ne dăm și viața. A fi în slujba neamului presupune capacitate de dăruire, indiferent de condițiile în care suntem puși să ne desfășurăm activitatea. Trebuie să fim fideli, responsabili și cu foarte multă dragoste. Cred că acestea se împlinesc aievea în cei care lucrează în această unitate militară. Este foarte important, în lumea aceasta în care suntem bulversați din punct de vedere valoric, să avem stabilitate și stare de neclintire în ceea ce credem, în valorile pentru care suntem capabili să ne jertfim.
Vă doresc mult ajutor de la Dumnezeu, multă binecuvântare, pace și unitate. Este nevoie, indiferent unde suntem, de multă unitate, mai ales în aceste vremuri în care există tendința de polarizare, de dezbinare”.
De asemenea, ierarhul Hușilor a oferit distincția de vrednicie „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” domnului comandant Florin Cristinel Girigan, precum și altor cadre militare, în semn de recunoștință și mulțumire pentru deschiderea și disponibilitatea pe care le manifestă pentru dimensiunea spirituală a vieții.