A fost actualizată lista ocupațiilor din România
Ministerul Muncii a emis două ordine prin care se face o actualizare necesară a listei ocupațiilor din România. Au fost introduse meserii din domeniile IT şi digitalizare și eliminate altele precum telexist, topitor in şi cânepă. De asemenea, procedura de actualizare periodică a ocupaţiilor a fost simplificată.
Prin două ordine emise vineri de ministrul muncii, țara noastră are 65 de noi ocupaţii în nomenclatorul oficial numit Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR). Alte 62 de ocupații care nu se mai practică au fost eliminate din COR.
Din cele 65 de noi ocupaţii introduse, 45 au fost adăugate la cererea utilizatorilor, iar 20 ca urmare a preluării unor ocupaţii din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competenţelor, Calificărilor şi Ocupaţiilor, care se regăsesc în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior, menţionează Ministerul Muncii, potrivit Agerpres.
De asemenea, trei ocupaţii au fost mutate dintr-o grupă de bază în alta şi alte două au fost redenumite conform cerinţelor actuale ale pieţei muncii.
Cincisprezece ocupaţii nou introduse sunt din domeniile IT şi digitalizare. Printre ocupaţiile nou introduse se numără: barista, consilier de stat, degustător de cafea, specialist digitalizare, analist testare software sau consultant de securitate cibernetică.
Pe de altă parte, din Clasificarea Ocupaţiilor din România au fost eliminate 62 de ocupaţii. Acestea vor fi introduse într-o grupă reziduală, existând posibilitatea de a fi activate la cererea angajatorilor. Printre ocupaţiile eliminate se numără cele de telexist, şef vagon poştal, râşnitor smalţ, topitor in şi cânepă, confecţioner tuburi cinescop.
Piața muncii total transformată de digitalizare cerea o astfel de actualizare în nomenclatorul ocupațiilor din România.
„A patra revoluţie industrială a început deja. Industry 4.0 este o realitate, iar schimbările sunt similare celor declanşate de revoluţia industrială. Am trecut de la cai şi trăsuri la automobile, de la lumânare la curentul electric, de la ziarele pe hârtie la internet. În Industry 4.0, multe dintre joburile actuale vor dispărea şi vor apărea altele care necesită noi aptitudini”, arată o analiză recentă publicată pe platforma Digital HR, preluată de Agerpres.
Experţii Digital HR susţin că, până în 2030, robotizarea şi platformele integrate vor duce la dispariţia, în linii mari, a activităţilor umane repetitive, precum cele din agricultură, asamblarea industrială, confecţii etc. Economia, în 2030, va fi conectată la tehnologie, la internetul 6G, la serviciile cloud, iar angajaţii vor trebui să ştie să folosească calculatorul, aplicaţiile de lucru, să efectueze operaţiuni utilizând inteligenţa artificială. (C. Z.)