A fost sfințită noua catapeteasmă a bisericii Parohiei Belu-Pieptănari din Capitală
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s-a aflat duminică, 6 iunie 2021, în mijlocul credincioșilor Parohiei Belu-Pieptănari din Protopopiatul Sector 5 Capitală. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit noua catapeteasmă a lăcașului de cult închinat Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, ctitorii și binefăcătorii bisericii au primit distincții din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
La biserica din strada Ostrov din sectorul 5 al Capitalei, ziua de sărbătoare pentru comunitatea parohială a început cu slujba Utreniei, urmată de sfințirea noii catapetesme din lemn de stejar de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Evenimentul a reprezentat un moment de bucurie duhovnicească pentru credincioși, precum și o încununare a activităților desfășurate de preoții slujitori de la această parohie.
În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: pr. Valer Ulican, protopop al Protoieriei Sector 5 Capitală; pr. Ioan Bondar, protopop al Protoieriei Ilfov Sud; pr. prof. dr. Vasile Gordon; pr. Sebastian Stoica, inspector eparhial la Sectorul cultural și comunicații media; pr. Viorel Dincă, secretar în cadrul Protoieriei Sector 5 Capitală; pr. Gheorghe Mihai, parohul bisericii; pr. Ionel Rădiță, slujitor la această parohie, precum și alți slujitori de la parohii învecinate.
În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a prezentat principalele învățături care se desprind din pasajul evanghelic citit în cadrul Sfintei Liturghii (Ioan 9, 1-38): „Învățăm faptul că unii aveau ochi, dar nu-L vedeau pe Dumnezeu. Nu L-au simțit, deși El era aproape. Altul, deși nu avea vederea ochilor, L-a simțit pe Dumnezeu, arătându-I ascultare, mergând în locul în care i s-a spus. Unii vedeau cu ochii trupului, dar cu ochii sufletului erau departe de Dumnezeu. Nu vedeau milostivirea Lui, nu-L vedeau pe Cel Care în mijlocul lor a făcut atât de multe minuni, arătând că un om obișnuit nu le putea împlini dacă nu era Fiul lui Dumnezeu. (…) Din această Evanghelie înțelegem că există o vedere dincolo de simțuri, că sunt mulți oameni care văd cu ochii trupești, dar vederea lor lăuntrică este întunecată. Această vedere se luminează atunci când omul Îl caută pe Dumnezeu. Este un proces greu și îndelung al ajungerii la o asemenea stare. De aceea, Părinții Bisericii ne-au spus că mai mare este cel care își vede propriile păcate decât cel care înviază morții, către care ar alerga cu siguranță mulțime de oameni”.
De asemenea, referindu-se la viața părintelui arhimandrit Teofil Părăian, Preasfinția Sa a vorbit și despre importanța vederii duhovnicești, care oferă noi perspective și înțelegeri. „La Mănăstirea Sâmbăta, ctitoria Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, a trecut la Domnul un călugăr care nu a văzut, dar care a vorbit despre Dumnezeu, despre Evanghelie cu o neostoită râvnă. Acest părinte, care a devenit un cunoscut duhovnic al românilor, arhimandritul Teofil Părăian, ne vorbea despre o altfel de lumină și despre alt fel de bucurii, adică despre bucuria unui orb care Îl descoperise pe Dumnezeu, văzându-L nu prin ochii trupești, ci prin cei sufletești, și cât de importantă este vederea dincolo de simțuri, cât de limitată este vederea simțurilor și ce perspectivă ne oferă vederea duhovnicească”, a reliefat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Ordine și diplome bisericești
La final, în semn de recunoaștere a activității desfășurate în parohie, părintele paroh Gheorghe Mihai a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici. De asemenea, Diploma omagială „2021 - Anul omagial al pastorației românilor din afara României” cu medalie a fost oferită părintelui coslujitor Ionel Rădiță și părintelui Ilie Georgescu, îmbisericit pe seama acestei parohii.
Totodată, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni a fost oferit lui Gheorghe Țone.
Diploma omagială „2021 - Anul omagial al pastorației românilor din afara României” cu medalie a mai fost oferită lui Constantin Smărăndoiu; Bogdan-Cristian Vucicu și lui Paul Teodorescu.
Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a fost oferită Consiliului parohial, iar Migdonia Georgescu, Gabriela Hagiu, Gabriela-Georgeta Năstase și Comitetul parohial au primit distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.
La final, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a primit din partea Parohiei Belu-Pieptănari o icoană cu chipul Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.