A fost sfințită troița ridicată în memoria lui Tudor Vladimirescu la Cireșu

Un articol de: Pr. Alin Marian Gigină - 23 August 2021

Duminică, 22 august, a avut loc o nouă ediţie a sărbătorii Peşterii Topolniţa din județul Mehedinți. Ediţia de anul acesta a cuprins un moment special în parcursul programului, şi anume sfinţirea de către Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim a troiţei ridicate în memoria lui Tudor Vladimirescu şi a pandurilor săi de către Episcopia Severinului şi Strehaiei, împreună cu Primăria comunei Cireşu, în amintirea luptei ce s-a dat pe această colină între pan­duri şi turci în 6 august 1820, precum şi pentru a cinsti împlinirea a 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu de la 1821.

Momentul liturgic a debutat la ora 11:30 cu slujba Parastasului pentru eroul Tudor Vladimirescu și pentru pandurii săi și slujba de sfințire a troiței.

Apoi, Angel Semenescu a dat citire unei proclamații. Părintele Adrian Antonie Olarean, consilier administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei, a moderat momentele de după sfințire.

A urmat cuvântul ierarhului, care a pus la inimile celor prezenți importanța cinstirii eroilor și a înaintașilor noștri care și-au dat viața pentru țară, neam și credința strămoșească.

De asemenea, profesorul dr. Tudor Rățoi a ținut un cuvânt în care a vorbit despre contextul istoric al perioadei din jurul Revoluției de la 1821. Domnia sa a relatat, după cum a găsit în documente, momentele luptei ce s-a dat pe această colină în anul 1820 la data de 6 august.

La evenimente au luat parte și oficialități locale și centrale.

Începând cu ora 13:00, s-a deschis oficial sărbătoarea câmpenească a Peșterii Topolnița, în poiana din apropierea peșterii, prin rostirea unei rugăciuni de binecuvântare de către Prea­sfințitul Părinte Episcop Nicodim. Au urmat apoi alocuțiunile oficialităților prezente la eveniment.

Programul sărbătorii Peşterii Topolniţa a fost presărat cu numeroase momente artistice şi de folclor susținute de artişti consacrați din această parte a Mehedințiului, acompaniaţi de Ansamblul profesionist „Danubius”. Manifestarea este dedicată uneia dintre cele mai impunătoare peşteri din ţara noastră şi a doua ca mărime din România.