A fost târnosită biserica unei noi mănăstiri a Sfântului Antim

Un articol de: Ioan Bușagă - 29 Septembrie 2016

Ziua de 28 septembrie a anului 2016 va rămâne înscrisă cu litere aparte în istoria Arhiepiscopiei Râmnicului, datorită prezenţei la sărbătoarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul a Patriarhului Antiohiei şi al Întregului Orient, a Patriarhului României, a delegatului Patriarhului Catolicos al Georgiei şi a unui sobor de 33 de ierarhi antiohieni, români şi georgieni. Dar și pentru cele două evenimente majore petrecute: a fost târnosită noua biserică a Mănăstirii Antim din cartierul Troianu din Râmnicu-Vâlcea şi a fost proclamată solemn canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara și a Sfinților Cuvioși Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu.

Mii de credincioşi au participat la sfintele slujbe: târ­nosirea noii biserici a Mănăstirii „Sfântul Antim” - Râmnicu Vâlcea, Sfânta Liturghie arhierească și proclamarea canonizării celor patru cuvioși: Neofit, Meletie, Daniil şi Misail.

Sfințirea noii biserici a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X‑lea şi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care au fost înconjuraţi de impresionantul sobor din care au făcut parte 34 de ierarhi antiohieni, români şi georgieni. Răspunsurile liturgice care au bucurat întreaga adunare de credincioși au fost date de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale. Noua biserică a primit hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”. După înveşmântarea în har a noului locaş de cult, Patriarhul României a apreciat lucrările realizate, dar şi grija faţă de această biserică a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Gherasim şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, în timpul păstoririi căruia au fost executate lucrările de pictură.

„Este o lucrare frumoasă care poate fi o pildă de bogăţie iconografică. Aici au fost condensate o mulţime de teme iconografice şi teologice. Dar biserica este şi mai frumoasă atunci când este plină de credincioşi”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Pentru noua biserică, Preafericirea Sa a dăruit părintelui arhim. Sava Pleşa, stareţul Mănăstirii Antim din Râmnicu‑Vâlcea, un set de vase sfinte, o cruce de binecuvântare şi mai multe cărţi despre viaţa şi lucrarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Piatra de temelie a bisericii târnosite a fost aşezată la 15 iulie 2008, stilul arhitectonic fiind preluat după cel al bisericii Mănăstirii Cozia, având rozete şi ancadramente dantelate din piatră la ferestre şi la uşa de la intrare. Lucrările au fost susţinute financiar doar din daniile credincioşilor.

După slujba de târnosire, pe un podium amenajat în apropierea noii biserici, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Ioan al X‑lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjuraţi de un sobor de 34 de ierarhi, arhimandriţi, preoţi şi arhidiaconi. În soborul ierarhilor au fost Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, conducătorul delegaţiei Patriarhiei ­Georgiei; Înaltpreasfințitul Părinte Gattas, Mitropolitul Bagdadului și al Kuwaitului; Înalt­prea­sfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei; Înaltpreasfințitul Părinte Lau­rențiu, Mitropolitul Ardealului; Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei; Înalt­preasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului; Înaltprea­sfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale; Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal; Înalt­preasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor; Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba‑Iuliei; Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului; Înalt­preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului; Înaltpreasfințitul Părinte Efrem, Arhiepiscop de Bolnisi; Prea­sfințitul Părinte Quais, Episcop de Erzurum; Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor; Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului; Prea­sfințitul Părinte Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei; Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei; Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului; Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Roma­naților; Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; Prea­sfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului; Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria; Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande; Preasfin­țitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei; Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Noii sfinți, podoabe pentru pământul Olteniei

După săvârşirea Sfintei Liturghii, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării a patru sfinţi cuvioşi vâlceni. IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie a citit Tomosul Sinodal, care are următorul conținut: „Smerenia noastră, la propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, împreună cu toţi membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, privind la vieţuirea plăcută lui Dumnezeu a acestor fericiţi sfinţi cuvioşi părinţi, care au sfinţit şi împodobit pământul Olteniei, luând aminte la râvna lor vrednică de laudă pentru rugăciunea şi apărarea dreptei credinţe şi căutând folosul duhovnicesc al poporului dreptmăritor ce poartă numele lui Hristos, urmând tradiţiei sfinte a Bisericii Ortodoxe, pe temei canonic şi sinodal, chemând în ajutor harul Preasfintei, Celei de o viaţă Făcătoarei şi Nedespărţitei Treimi, hotărâm ca de acum înainte şi în veci Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara, cu zi de pomenire în 3 septembrie, şi Sfinţii Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu, cu zi de pomenire în 5 octombrie, să fie număraţi între Sfinţii Bisericii şi să fie pomeniţi şi cinstiţi cu cântări de laudă în zilele lor de pomenire. Poruncim, de asemenea, în Duhul Sfânt ca vieţile, icoanele şi slujbele Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara şi ale Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu să fie primite cu evlavie de preoţii,
monahii şi credincioşii mireni ai Bisericii noastre!”

Icoanele, sfintele moaște, troparele

După acest moment, au fost arătate poporului icoanele sfinţilor proclamați și racla cu moaştele Sfântului Cuvios Neofit de la Mănăstirea Stânişoara, iar apoi au fost cântate troparele lor. În semn de recunoştinţă pentru primirea călduroasă, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit IPS Părinte Mitropolit Irineu, IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie şi PS Părinte Emilian Lovişteanul Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” pentru arhierei, câte un engolpion cu chipul Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, câte o Evanghelie cu miniaturi şi câte o icoană a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. De asemenea, părintele arhim. Sava Pleșa, starețul Mănăstirii „Sfântul Antim”‑Troianu a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” pentru clerici, iar credincioşii au primit iconiţe cu chipul ocrotitorului Arhiepiscopiei Râmnicului.

Până la miezul nopţii, credincioşii s‑au închinat în Sfântul Altar şi la racla cu moaştele Sfântului Cuvios Neofit. De astăzi, racla cu moaştele Sfântului Cuvios Neofit, de la Mănăstirea Stânişoara, este depusă permanent spre închinare pelerinilor.

„O regiune cu tradiție creștină puternică”

„Ne aflăm într‑o regiune binecuvântată de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, care a fost Episcop la Râmnic între 1705 şi 1708, iar aici a tipărit mai multe cărţi, dintre care cele mai importante sunt Liturghierul împreună cu Molitfelnicul, tipărite în 1706. Mai târziu, ele au fost tipărite tot de Sfântul Ierarh Antim Ivireanul la Târgovişte, în 1713, dar separat. Aceste cărţi au impus definitiv limba română în cultul Bisericii noastre şi o mulţime de rugăciuni formulate de Sfântul Antim sunt aproape identice până în prezent.

Astăzi, ne aflăm într‑un spaţiu de sfinţire, de binecuvântare şi de mare lucrare misionară. (...) Ne rugăm ca Dumnezeu să binecuvânteze mitropolia şi arhiepiscopia şi zona aceasta cu o tradiţie creştină foarte puternică, care trebuie păstrată, cultivată şi continuată cu multă bucurie”, a spus Patriarhul României.

IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie a mulţumit Patriarhului Antiohiei şi al Întregului Orient pentru prezenţă, amintind că legăturile Bisericii Ortodoxe din Vâlcea cu Patriarhia Antiohiei sunt de peste 350 de ani, prin vizitarea a cinci mănăstiri din ţinutul Vâlcii de către Patriarhul Macarie al III‑lea Zaim, împre­ună cu diaconul său Paul de Alep, dar şi printr‑un ierarh cu viaţă sfântă, Chesarie Halepliu, originar din Alep, care a păstorit în secolul al XVIII‑lea. De asemenea, a mulţumit pentru prezenţă Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, conducătorul delegaţiei Patriarhiei Georgiei. În semn de mulţumire pentru dragostea părintească şi pentru prezenţa Preafericirii Sale, chiriarhul locului a dăruit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române o raclă cu o părticică din moaştele Sfântului Cuvios Neofit de la Mănăstirea Stânişoara. Preafericirea Sa a precizat că această raclă va fi aşezată în noua Catedrală Patriarhală.